Адвокат українського політв'язня Костенка побував у нього в колонії

Адвокат українського політв'язня Костенка побував у нього в колонії

Укрінформ
Адвокат Дмитро Сотников, який побував в колонії в Кіровській області у свого підзахисного, кримського майданівця Олександра Костенка, розповів, які кроки робляться для звільнення політв'язня та повернення його на Батьківщину.

Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

«На початку цього тижня я побував в колонії в Кірово-Чепецьку у Олександра Костенка. Ми з моїм підзахисним продовжуємо шукати можливості для його звільнення або повернення на Батьківщину. Діємо в контакті з консулом України (радник з консульських питань, - ред.) Геннадієм Брескаленко, який нещодавно також їздив до Костенко. Є три варіанти: УДО, екстрадиція і касація до Верховного суду РФ. Кожен з цих шляхів неоднозначний», - сказав Сотників.

21 березня адвокат подав клопотання про УДЗ в Кірово-Чепецький районний суд Кіровської області. Щоб не отримати стягнень «Саша зараз намагається працювати, але йому важко оскільки працювати доводиться однією рукою (друга незалечена і погано діє після тортур ефесбешників, - ред.)».

Брескаленко, у свою чергу, зазначив в цілому позитивне ставлення до Костенка начальника колонії. Це може бути важливо для УДО, бо вирішальне значення там має характеристика. Однак у Костенка є стягнення ще з часів його перебування в СІЗО-1 Криму, начальник якого незабаром після Костенко сам пішов під суд. Крім того, на суді він не збирається відмовлятися від своєї позиції виключно як громадянин України і невизнання осудною йому провини.

З приводу екстрадиції. 21 березня Костенко написав дві заяви: в українське консульство в Москві і в Мінюст України з проханням про його екстрадицію на Батьківщину. Однак тут є складнощі з приводу легітимності судових актів російських судів в окупованому Криму і того, як виходити з цього правового вакууму.

Щодо касації. 24 лютого 2016 року «Верховний суд Криму» змінив судові акти судів по справі Костенко, скоротивши йому покарання до 3 років 11 міс. до 3 років 6 міс. Але при цьому, всупереч рекомендаціям, скарга була розглянута тільки за фактами конкретних зауважень вищестоящого суду, без врахування зауважень захисника, що дає шанс касаційної інстанції Верховного суду РФ.

Нагадаємо: 5 лютого 2015 року Костенко був викрадений біля дверей власного під'їзду в Сімферополі невідомими людьми, які опинилися співробітниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання.

Наступного дня оперативники ФСБ змусили його написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника "Беркута" камінь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-