КДБ Білорусі: Брати Довбаш у брюссельських терактах участі не брали

КДБ Білорусі: Брати Довбаш у брюссельських терактах участі не брали

Укрінформ
Білоруський КДБ відкидає версію про те, що до терактів у Брюсселі могли бути причетні уродженці цієї країни - брати Іван та Олексій Довбаш.

Про це пише Бі-Бі-Сі.

Один з братів-білорусів під час нападів був поза Євросоюзу - гостював у білоруському Гомелі, заявили в КДБ.

"Нам достеменно відомо, що на момент скоєння терактів Олексій Довбаш перебував у місті Гомель. Причому про свій виїзд в Республіку Білорусь завчасно він проінформував поліцію Бельгії. Дізнавшись з інтернету ту інформацію, яка стосовно їх з братом поширюється, попросив свого брата Івана порозумітися в антитерористичних підрозділах Бельгії, що той і зробив. Таким чином, ми можемо достеменно стверджувати, що Олексія Довбаша на момент здійснення терактів в Бельгії не було", - заявив у вівторок увечері в ефірі білоруської телепрограми "Панорама" начальник прес-служби білоруського КДБ Дмитро Побяржин.

Співробітник Комітету держбезпеки Білорусі повідомив, що громадяни, які впродовж вівторка були згадані ЗМІ як можливі учасники терористичних атак в столиці Бельгії, відстежуються КДБ з 2014 року. З 2015 року перевірка їх діяльності здійснювалася білоруським КДБ спільно з ФСБ Росії.

«Спецслужби двох держав не виявили зв'язку братів із вихідцем з Росії Маратом Юнусовим, також названим російськими і європейськими ЗМІ можливим учасником терактів в Брюсселі», - повідомило Побяржин.

За інформацією білоруського КДБ, Юнусов, який після розвалу СРСР проживав в Гродненській області Білорусі, у 1999 році виїхав на постійне місце проживання до Бельгії, а в 2008 році прийняв бельгійське підданство.

"Ми володіємо інформацією про 5 фактів відвідування Білорусі Маратом Юнусовим", - повідомив Побяржин, зазначивши, що в останній раз Юнусов відвідував країну в 2011 році.

Нагадаємо: брати Іван та Олексій Довбаш відкидають причетність до нападів у Брюсселі заявляють, що не мають претензій від брюссельських спецслужб. Уродженці Білорусі через соцмережі повідомили місцевій службі радіо "Свобода", що живуть у Бельгії, є законослухняними громадянами і ніколи не мали проблем з бельгійськими спецслужбами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-