Росіяни не тільки не йдуть з Сирії, а й розширюють авіабазу - Stratfor

Росіяни не тільки не йдуть з Сирії, а й розширюють авіабазу - Stratfor

Укрінформ
Попри заявлене президентом РФ Володимиром Путіним масштабне виведення російського збройного контингенту з території Сирії, супутникові знімки продовжують свідчити, що основна частина сил не готова до відправки та, скоріше за все, залишиться в країні.

Про це йдеться в аналізі так званого "тіньового ЦРУ" – американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, опублікованому напередодні. 

"У той час як заявлений 14 березня вивід російських військ з території Сирії триває, факти будівельних робіт на головній російській авіабазі в цій країні свідчать про намір Москви зберегти свою військову присутність там", - зазначає організація. 

Stratfor визнає, що певна кількість озброєння з авіабази Бассель аль-Асад в провінції Латакія та військово-морської бази в Тартусі була виведена, що підтверджують супутникові знімки від 17 березня.

"Знімки показують, що станом на 12-ту дня за місцевим часом 17 березня понад чверть російської авіагрупи на авіабазі Бассель аль-Асад залишила Сирію. Три бойових літаки Су-34 і транспортний літак Ту-154 були першими, які вилетіли з авіабази 15 березня. Через день відлетіли ще 12 штурмовиків Су-25 та певна кількість транспортних літаків Іл-76", - зауважується в аналізі. 

Тим не менше, зазначається далі, "знімки показують, що росіяни досі розширюють інфраструктуру та об'єкти на авіабазі (Бассель аль-Асад. – Ред.), але крім того впродовж останніх кількох днів вони розгорнули там додаткові ресурси". Це включає бойові гелікоптери Мі-28 і Ка-52, "які можуть виконувати багатоцільові завдання: крім захисту об'єктів вони здатні вести бойові пошуково-рятувальні операції та здійснювати безпосередню авіаційну підтримку сухопутних військ". 

Російська сторона також зазначила, що їхні ППО залишатимуться на місці, підкреслює Stratfor, наводячи знімок розгорнутої батареї С-400 на тій же авіабазі. "Крім того, росіяни ще не вивели з Сирії свої винищувачі Су-30 і Су-35", - підкреслюється в публікації.

Що стосується військово-морської бази в Тартусі, "наразі там немає будь-яких істотних триваючих завантажувальних робіт". Військові транспортні засоби дійсно зосереджені там і, здавалося б, готові до відправки, втім важка артилерія та бойові броньовані машини, які росіяни розгорнули в Сирії, відсутні в цьому районі.

"Це свідчить про можливість того, що Росія має намір зберегти свою активну наземну підтримку сирійських урядових сил, які продовжують проводити операції проти повстанців, а також проти ІД. Існує також можливість, що росіяни передадуть частину цього обладнання силам режиму, як це було з танками і артилерією впродовж останніх місяців", - зазначили в Stratfor. 

При цьому в організації підкреслили, що, за даними недавніх бойових втрат, російські сили спеціальних операцій також продовжують свою активну підтримку операцій режиму.

Фото: mil.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-