Гроші Кремля: Mediapart розкрив, як

Гроші Кремля: Mediapart розкрив, як "нагріли" націоналістів Франції

Укрінформ
Журналісти видання Mediapart провели розслідування і оприлюднили дані про діяльність так званого "православного мецената" і російського олігарха Костянтина Малофєєва, який відіграє провідну роль у підтримці Національного фронту з боку Росії, причетний до анексії Криму та війни в Україні.

У статті "Темні історії Малофєєва, російський олігарх, що підтримав Національний фронт" автори розповіли також, як "горе-олігарх" "нагрів" французьких бізнесменів на мільйони доларів, але справа закінчилася угодою, деталі якої тримають у таємниці.

"Це одна з ключових фігур (Малофєєв) російської мережі Національного фронту. (Жан-Марі) Ле Пен зустрічався з ним кілька разів, коли він шукав фінансування для своєї партії. І згідно з даними розслідування Canal Plus, поширеними ще у торік у листопаді, Марін Ле Пен також була в контакті з ним", - зазначає видання.

За даними журналістів, Малофєєв грає "роль першого плану" в зближенні французьких націоналістів з російською владою. Політичні уподобання засновника Фонду святителя Василя Великого, захисник традиційних сімейних цінностей проти "гей-лобі" і лібералізму "загниваючого Заходу" стали предметом пильної зацікавленості журналістів Mediapart після анексії Криму та початку війни в Донбасі. За їхніми даними, Малофєєв має сумнівну репутацію у діловому світі.

Зокрема, Mediapart наводить цитату одного з євро депутатів, яка характеризує цього олігарха. "Стережіться Малофєєва! Це гнила людина", - зазначив на камеру один європейський парламентар у лютому 2015 року.

Його заява пролунала через кілька днів після повідомлень в пресі про чергові обшуки у Малофєєва у справі про кредит банку ВТБ. "Сума претензій держбанку ВТБ з $596 млн знизилася до менш ніж $00 млн, завдяки активному фінансуванню Малофєєвим операції в Криму і на сході України", - припускає Mediapart.

Крім того, видання нагадує скандал 2011 року навколо імені Малофєєва, якого найбільша в світі французька страхова компанія AXA Private Equity звинуватила у переведенні активів, обсягом в сотні мільйонів доларів. Справа закінчилася тоді таємною угодою сторін. Згідно анонімних джерел сума угоди склала лише €55 млн.

Разом з тим, попри попередження Європарламенту, євродепутат від Нацфронту Емерік Шопрад познайомив Малофєєва із засновником Нацфронту Жаном-Марі Ле Пеном, підсумовує Mediapart. Ле Пен охарактеризував Малофєєва як "дуже милого хлопчика".

Раніше онлайн-видання Mediapart опублікувало розслідування, в якому зазначалося, що Національний фронт Марін Ле Пен отримав від одного з російських банків велику суму на політичну кампанію у Франції. Йшлося про €40 млн в цілому, але перший транш, згідно з даними видання, становив €9 млн.

Нагадаємо, що Mediapart є інтернет-виданням, журналісти якого займаються незалежними розслідуваннями фактами політичної корупції. Його створили у 2008 році французькі журналісти Франсуа Бонні, Жерар Депорте, Лоран Модюї та Едві Пленель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-