У Польщі знищили таємні документи про Смоленську катастрофу - ЗМІ

У Польщі знищили таємні документи про Смоленську катастрофу - ЗМІ

Укрінформ
У Польщі широкого розголосу набуває справа про знищення таємних документів у справі Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 року, зокрема одного із журналів чергування у Збройних силах Польщі.

Польська опозиція і влада сперечаються стосовно цінності знищених документів і їхній можливий вплив на розслідування причин трагедії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Протокол про знищення підготовлено 21 лютого 2012 року. Він вказує на те, що було знищено додаток №1 – "Журнал дій чергового оперативних сил Збройних сил Польщі", куди включено й записи від 10 квітня 2010 року", - йдеться у повідомленні.телеканалу tvp.info.

Згідно із документом, журнал знищили 27 лютого 2012 року в промисловому подрібнювачі.

За словами речника міністра національної оборони (МНО) Польщі Томаша Місевича, глава МНО в понеділок звернеться до прокуратури із запитом, чи відразу після катастрофи органи правосуддя попросили всі польські державні інституції про надання інформації у справі реакції цих органів на трагедію. Він підкреслив, що йдеться, зокрема, і про цей знищений журнал із 400 сторінок, зміст яких є невідомим.

Польська опозиція, яка перебувала при владі на момент катастрофи, твердить, що документи, які було знищено, не впливали на розслідування причин трагедії. За твердженням опозиційних політиків, лише на одній сторінці цього журналу був запис, датований 10 квітня 2010 року.

Колишній працівник чергової оперативної служби ЗС Польщі Славомір Комісарчик у відкритому листі для інтернет-порталу Wirtualna Polska заявив, що в цьому журналі на тему катастрофи був один запис про Смоленську катастрофу від 10 квітня 2010 року, максимум на 3-5 сторінках. В листі він висловлює думку, що не варто шукати якихось потаємних причин щодо знищення цього журналу. "Ті, хто приймали рішення про знищення, як і ті, хто знищував, не мали гадки, що в цьому документі є запис про Смоленську катастрофу", - наголосив відставний офіцер.

У відповідь на цей лист в Міноборони повідомили, що відставний офіцер у день катастрофи не перебував на чергуванні, а відповідно до розпорядження МНО від 2005 року знищення такого роду документів заборонено. Крім того, в міністерстві розпочалася робота з відновлення записів і всіх подій, що мали місце 10 квітня 2010 року у ЗС Польщі.

Як повідомлялосяґ, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-