Глобальна кліматична угода: у Парижі сперечалися всю ніч

Глобальна кліматична угода: у Парижі сперечалися всю ніч

Укрінформ
Учасники Паризької кліматичної конференції (СОР21) обговорювали положення універсальної угоди проти глобального потепління усю ніч і, не дійшовши згоди, домовилися продовжити роботу у суботу, щоб подолати останні розбіжності.

Про це заявив головуючий на СОР21 міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми вважаємо за краще взяти більше часу, щоб проконсультуватися з делегаціями упродовж п'ятниці і зрештою дійти згоди», - заявив він у п'ятницю зранку.

За його словами, очікується, що остаточний текст універсальної угоди буде представлено у суботу, 12 грудня, вранці, а затвердження відбудеться у середині дня. «Справа рухається у правильному напрямку», - запевнив Фабіус.

Таким чином, роботу СОР21 буде продовжено на одну добу в разі, якщо представники 195 країн-учасниць дійдуть остаточної згоди. Раніше Фабіус висловлював обережний оптимізм, що кліматична конференція завершиться вчасно. Проект тексту глобальної угоди, яку мають ухвалити учасники COP21, офіційно представив у середу головуючий на форумі міністр закордонних справ та міжнародного розвитку Франції. Текст містив майже 50 сторінок. У ніч з четверга на п’ятницю учасники скоротили його майже на третину. Нова угода про захист клімату покликана замінити Кіотський протокол, термін дії якого спливає в 2020 році. Відповідно до проекту угоди, планується кожні 5 років погоджувати квоти по шкідливих викидах і розміри внесків. Крім того, документ містить зобов’язання, згідно з якими починаючи з 2020 року індустріально розвинені країни щорічно виділятимуть 100 млрд дол. на підтримку економічно слабких держав у боротьбі з наслідками змін клімату.

Організатори форуму оприлюднили перелік основних розбіжностей його учасників. Зокрема, йдеться не лише про розбіжності щодо донорів та суми внесків, а й про достатній рівень зниження атмосферної температури до 2050 року (на 1,5 чи 2 градуси Цельсія). Попри зобов’язання 185-ти з 195 країн щодо скорочення шкідливих викидів, зростання температури, за попередніми розрахунками науковців, зберігатиметься на рівні 3 градуси Цельсія. Це робить недосяжними цілі СОР21. Суперечності також викликають перехід до безвуглецевої економіки та затвердження механізму моніторингу і контролю зобов’язань країн-підписантів.

Нагадаємо, що у паризькому передмісті Ле Бурже з 30 листопада проходить конференція СОР21, яка мала завершитися 11 грудня підписанням глобальної угоди, покликаної зупинити глобальне потепління у перспективі. Для ухвалення політичного рішення на саміт СОР21 до Парижа прилітали 150 лідерів держав та урядів країн-учасниць конференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-