Президент Болгарії звинуватив Росію у підриві Балкан

Президент Болгарії звинуватив Росію у підриві Балкан

Укрінформ
Росія хоче дестабілізувати Європу, відпрацьовуючи "гібридну війну" з балканськими країнами.

Про це розповів президент Болгарії Росен Плевнелієв в інтерв'ю виданню The Independent.

"Дуже ефективний і безпечний спосіб дестабілізувати Європу для Росії полягає у підриві Балкан, тож Путін зосередився на цьому", - зазначив він.

Болгарський президент також звинуватив Москву в проведенні масових кібератак на державні установи  болгарського уряду. "Починаючи з 25 жовтня сайти Ради міністрів Болгарії і ЦВК зазнали серйозних і безпрецедентних атак", - заявив він, додавши, що "дуже мало країн у світі мають можливість влаштувати такі атаки".

Крім того РФ посилено "тестує" повітряний простір Болгарії. Плевнелієв занепокоєний тим, що росіяни з моменту анексії Криму вдесятеро збільшили вторгнення в повітряний простір країни над Чорним морем.

Таким чином, болгарський лідер резюмував, що кібератаки і військові провокації - це ознаки "гібридної війни". Москва намагається прямими і непрямими агресивними вчинками вплинути на Захід.

Плевнелієв переконаний, що НАТО і ЄС повинні робити більше, аби попереджувати зростаючу агресію з боку Російської Федерації.

"Ми звертаємося до ЄС, генерального секретаря НАТО, наших партнерів і західних союзників із закликом, що Балкани мають бути в самому центрі європейської політики безпеки. Зробіть більше для нас, щоб зробити більше для себе самих", - наголосив він.

Раніше голова комітету з закордонних справ та міжнародної торгівлі канадського Сенату Рейнал Андрейчук висловила думку, що під приводом захисту етнічних росіян Путін може спробувати вдертися до країн Балтії, оскільки російська гібридна війна обходить 5 статтю Північноатлантичного договору про колективний захист.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-