Україна спростувала заяву Львової-Бєлової про «перші очні переговори» з Росією щодо обміну дітей

Інформація про нібито «перші очні переговори» між Україною та Росією щодо обміну дітей не відповідає дійсності.

Про це Центр протидії дезінформації при РНБО України наголосив у Фейсбуці з посиланням на уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, передає Укрінформ.

Джерелом дезінформації виявилася уповноважена при президентові РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова.

Читайте також: Лубінець закликав не поширювати персональні дані українських полонених та їхніх родичів

«Ми вперше в очному форматі провели переговори з українською стороною. В Україну мають поїхати 29 дітей, у росію – 19», – заявила вона в середу, 24 квітня.

Як саме українські діти опинилися в руках росіян, омбудсменка не уточнила.

«Насправді ця інформація не відповідає дійсності, про що повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, зауваживши, що повернення українських дітей та перемовини відбуваються за посередництва Катару і катарських дипломатів», – зазначили в ЦПД.

Читайте також: Рада закликала світ активізувати зусилля задля повернення всіх полонених українців

У Центрі припускають, що своєю заявою Львова-Бєлова намагалася мінімізувати відповідальність Росії за примусову депортацію українських дітей.

Як повідомляв Укрінформ, уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець перебуває із робочим візитом в Катарі. 24 квітня омбудсмен зустрівся з державним міністром з питань міжнародного співробітництва Лолвою Рашид Аль-Хатер й обговорив із ним повернення додому незаконно утримуваних Росією українців.