Зеленський прийняв вірчі грамоти у послів США, Індії та Молдови

Відео

Президент Володимир Зеленський прийняв вірчі грамоти в послів Сполучених Штатів Америки, Індії та Молдови в Україні.

Про це глава Української держави повідомив під час першої церемонії вручення вірчих грамот у Софійському соборі Києва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, Зеленський зауважив, що 24 лютого Україна переоцінила багато речей, зрозуміла, хто справді друг, а хто – для галочки. Він наголосив, що українцям не потрібні нещирі рукостискання лише через протокол, нещирі усмішки лише через етикет, нещирі слова лише через звичку. Президент висловив упевненість у готовності України бути союзником не за протоколом чи етикетом, а по совісті й честі.

«Походження словосполучення «вірча грамота» в Україні просте, але, я вважаю, безцінне. Вірча – від слова «вірити». Раніше це значило прохання до глави держави вірити всьому, що скаже посол. Зараз йдеться про зовсім іншу віру. Віру в спільні цінності», - сказав глава Української держави.

Читайте також: Посол США в Україні вручила вірчі грамоти Президенту

Він уточнив, що сьогодні отримує три вірчі грамоти від новопризначених послів: США - Бріджит Брінк, Молдови - Валеріу Ківеря, Індії - Харша Кумара Джейна.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський започаткував традицію вручення вірчих грамот у Софійському соборі Києва.

«Ми стримуємо навалу окупантів 99 днів. Це чудово розуміє весь світ. Україна сьогодні – це щит Європи, але до кожного щита потрібні мечі. Я сподіваюсь, що це чудово розуміє увесь світ. Нам потрібна зброя, щоб захистити і себе, і ваші держави. Добро має бути з кулаками, а краще з хаймарсами (американська ракетна артилерійська система HIMARS – ред.)», - зазначив глава Української держави.

Він наголосив, що за ці 99 днів світ по-новому відкрив для себе Україну. Зокрема, Зеленський відзначив, як усі захоплюються стійкістю та мужністю українців.

Водночас Президент заявив, що Україна стоїть та неодмінно вистоїть, бо українці захищають особисту свободу та рідну землю.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст та селищ. Вони розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово окупованих територіях.

Фото: Zelenskiy / Official