США переконуватимуть G7 передати Україні прибутки від заморожених активів РФ - Reuters

Міністр фінансів США Джанет Єллен на зустрічі глав мінфінів і керівників центробанків країн "Групи семи" (G7) в Італії наступного тижня переконуватиме партнерів підтримати план Вашингтона з передачі прибутків від заморожених російських активів для допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на джерела в Мінфіні США повідомляє Reuters.

Мова йде про відсотки, нараховані на $300 мільярдів російських суверенних активів, заморожених західними країнами після вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року.

Міністрам фінансів G7 доручено підготувати рекомендації до плану передачі прибутків від заморожених активів РФ, який мають затвердити лідери країн "Групи семи" на саміті у червні на півдні Італії.

Раніше Єллен наполягала на повній конфіскації активів РФ, здебільшого деномінованих у євро, але така пропозиція не знайшла підтримки в Європі, де затвердили більш консервативний план передачі у фонд для України прибутків від заморожених російських активів на приблизно $3,5 млрд на рік.

Тоді США запропонували план надання Україні $50 мільярдів допомоги за умови, що більшість витрат будуть погашені за рахунок надприбутків від заморожених суверенних активів РФ, а також нарахованих на них відсотків.

Реакція міністерств фінансів країн G7 на цей план наразі обережна. Міністр фінансів Японії Шунічі Сузукі сказав, що будь-які пропозиції з використання заморожених російських активів повинні відповідати міжнародному праву.

У Мінекономіки та фінансів Франції зазначили, що підтримують і поділяють той факт, що Україні потрібні додаткові ресурси, та взяли до відома пропозицію США і готові працювати разом на рівні G7 та на європейському рівні, щоб визначити найкращий варіант.

У Мінфіні США сказали, що країни G7 мають спільну мету надати Україні більше грошей та продемонструвати лідеру Росії Путіну, що він не зможе просто «перечекати нашу коаліцію».

«Ми намагаємося брати участь у жорсткій, детальній економічній дипломатії, аби переконатися, що ми всі можемо бути на одній стороні. І я думаю, що ми досягаємо прогресу», - сказав співрозмовник Reuters.

До «Групи семи» найбільш промислово розвинених демократій світу входять Сполучені Штати, Японія, Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія та Канада, а також Європейський Союз.

Читайте також: США взаємодіють з Європою, щоб передати заморожені активи РФ на благо України - Держдеп

Як повідомляв Укрінформ, США ведуть переговори з іншими країнами, щоб очолити групу союзників, які нададуть Україні $50 мільярдів допомоги за умови, що значні витрати будуть погашені за рахунок надприбутків від заморожених суверенних активів РФ, а також нарахованих відсотків.