Лідери країн Балтії виступили за створення міжнародного спецтрибуналу для рф

Лідери країн Балтії виступили за створення міжнародного спецтрибуналу для рф

Укрінформ
Президенти Литви Гітанас Науседа, Естонії Алар Каріс і Латвії Егілс Левітс, виступаючи на Бучанському саміті рішуче виступили за створення міжнародного спецтрибуналу для покарання російських злочинів, заподіяних в Україні.

Про це передає Укрінформ.

«Ці злочини ми ніколи не забудемо і не пробачимо... Треба зробити все, щоб винні зазнали покарання. Це і військово-політичне керівництво (росії, - ред.) Воно має постати перед судом», - сказав Науседа.

Читайте також: Фінляндія долучилась до роботи з притягнення до відповідальності лідерів рф

Він нагадав, що Литва підтримує розслідування МКС, в тому числі беручи участь в роботі оперативних слідчих бригад. Але ця робота повинна маті кілька напрямків.

«Ми всі маємо підтримувати створення Спеціального міжнародного трибуналу з приводу злочину російської агресії проти України», - закликав Президент Литви.

Читайте також: Литва опитала понад 300 свідків та 90 жертв злочинів серед українських біженців – генпрокурор

Естонський президент Алар Каріс зазначив, що МКС не має юрисдикції над росією. «Тому Естонія підтримує Україну в її роботі по створенню Спеціального трибуналу, який матиме широке представлення країн ООН... Естонія шукає способів, щоб політичні і військові лідери росії відповіли за злочин агресії. І наш обов’язок знайти такі способи, щоб вони не сховалися за імунітетом», – підкреслив Каріс.

Читайте також: Країни Балтії в ООН: росія, якою керує воєнний злочинець, не може головувати в Радбезі

Він запросив зацікавлених у створенні Спеціального трибуналу, на зустріч в Таллінні у травні. І закликав всі країни долучатися до процесу притягнення до відповідальності винних у злочинах в Україні.

Президент Латвії Егілс Левітс заявив про рішучу багатосторонню підтримку України, в тому числі – у притягненні до відповідальності винних у злочинах в Україні. «Латвія також вимагає створити Спеціальний трибунал, бажано під проводом ООН, щоб забезпечити відповідальність росії за злочин агресії», - сказав Левітс.

Читайте також: «Бухарестська дев’ятка» обговорила подальшу підтримку України

Він закінчив свій виступ твердженням, що Латвія підтримуватиме Україну стільки, скільки треба. Україна має перемогти, і тільки після цього Європа отримає сталий і довгий мир.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю проходить Бучанський саміт. На ньому президент Володимир Зеленський зазначив, що національне правосуддя України, Міжнародний кримінальний суд і спецтрибунали забезпечать повну відповідальність росії як держави-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-