«Бухарестська дев’ятка» обговорила подальшу підтримку України

«Бухарестська дев’ятка» обговорила подальшу підтримку України

Укрінформ
Глави МЗС “Бухарестської дев’ятки” (B9) під час зустрічі у польському місті Лодзь в п’ятницю обговорили подальшу підтримку України.

Про це за результатами зустрічі під час пресконференції повідомив глава польської дипломатії Збігнєв Рау, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні наші обговорення зосереджувалися на трьох питаннях: по-перше, погіршення ситуації з безпекою в Європі та пов’язані з цим наші зусилля щодо зміцнення східного флангу НАТО, а також політична та практична підтримка України. По-друге, триваюча адаптація НАТО до поточних і майбутніх викликів у контексті підготовки до майбутніх зустрічей НАТО, тобто засідання міністрів закордонних справ на наступному тижні та липневого саміту Альянсу, який відбудеться у Вільнюсі”, - повідомив Рау.

Третім важливим питанням, яке обговорили міністри, були перспективи співпраці між НАТО і ЄС, а також більш ефективне реагування на кризові явища.

За його словами, міністри обговорили також збільшення витрат на оборону країн B9 на рівні, що дозволяє їм виконувати свої зобов’язання у сфері колективної оборони.

Рау наголосив, що країни B9 продовжуватимуть підтримку України у і невійськовому і військовому вимірах.

Читайте також: Глави МЗС «Бухарестської девятки» обговорять подальшу допомогу Україні

“Для Польщі та багатьох інших союзників особливо цей другий аспект має величезне значення. Країни B9 тут є лідерами, в тому числі, щодо гуртування союзників до більш рішучих дій, як це мало місце з передачею літаків МіГ-29 чи танків”, - констатував глава польської дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці лютого у Варшаві відбулася зустріч глав держав та урядів країн B9. За її результатами було ухвалено резолюцію, в якій підкреслено, що росія є найбільшою загрозою для безпеки країн “Бухарестської дев’ятки”, тому країни B9 робитимуть усе можливе для посилення військової присутності НАТО на східному фланзі Альянсу.

Формат В9, або «Бухарестська дев’ятка», який був створений за ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Окрім цих двох країн, до В9 належать Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-