Туреччина після землетрусу – як зміниться країна

Туреччина після землетрусу – як зміниться країна

Укрінформ
30 березня, 14:30 - брифінг на тему: "Туреччина після землетрусу – як зміниться країна".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Василь Боднар - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині (онлайн).

Актуальні теми:

  • Туреччина після землетрусу – як зміниться країна та що це означає для України?
  • Гарантії безпеки – що відбувається за лаштунками Зернової угоди і якою вона буде у 2023 році?
  • Велика гра – мирні ініціативи Туреччини, активізація Китаю, стійка позиція США та ЄС.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Ми сигналізуємо турецькій стороні про чутливий характер спілкування з росією - Посол

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Посольство найближчим часом оприлюднить позицію щодо можливого візиту володимира путіна та сигналізує турецькій стороні про чутливість України до спілкування з росією.

Про це Посол заявив під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Зараз ми це питання опрацьовуємо. Поки офіційні чи інші органи влади не підтверджують, тобто це поки припущення чи, можливо, очікування. Також ми бачили попередню заяву пєскова, що такий візит не готується, тому ми це питання ще опрацьовуємо й оприлюднимо (позицію - ред.) найближчим часом», - поінформував Боднар.

Дипломат зауважив, що позиція України полягає в тому, що володимир путін – це військовий злочинець, який найкращим чином поїхав би в Гаагу, а не в інші столиці чи країни.

Посол також відзначив, що повага до міжнародного права і дотримання загальних норм та спілкування з такими країнами, як росія, має доволі чутливий характер для України.

«За закритими дверима в процесі комунікації з нашими турецькими партнерами ми ці сигнали вносимо, і зараз ми працюємо з турецькою стороною з тим, щоб вийти на відповідне рішення, і побачимо, як це буде розвиватися», - сказав Боднар.

Як повідомлялося, 30 березня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що російський диктатор володимир путін може здійснити офіційний візит до його країни вже наступного місяця.

Політсили в Туреччині виступають за розвиток стратегічних відносин з Україною — посол Боднар

У Туреччині більшість політичних сил, які братимуть участь у парламентських виборах у травні, висловлюють чітку проукраїнську позицію.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Політичні сили в даному випадку виступають за те, щоб стратегічні відносини між Україною та Туреччиною розвивалися по висхідній. Звичайно, виборчий процес вносить певні корективи в риторику, але більшість політичних сил висловлюється в чіткому проукраїнському розумінні про те, що є війна, яку проводить росія, вона не є прийнятного для нормального цивілізованого суспільства», - сказав дипломат.

Водночас Боднар закликав враховувати, що крім інтересу підтримувати Україну, є інтереси розвитку торгівлі – «доволі серйозний чинник, який також впливає на формування позицій і влади, і опозиції». З огляду на розвиток економічної співпраці Туреччини з рф посол України висловив сумнів, що хтось в опозиції намагався б це змінити.

Утім, як підсумував Боднар, Туреччина до України має позитивне ставлення, і яка б влада у цій країні не була, її стратегічний інтерес полягатиме «в повазі до себе та в повазі до інших».

Як повідомлялося, парламентські та президентські вибори в Туреччині відбудуться 14 травня - на місяць раніше від запланованого терміну.

 У діалозі про створення гуманітарного коридору для полонених триває пошук “точок дотику” - посол Боднар

Діалог за посередництва Туреччини щодо створення гуманітарного коридору для повернення в Україну з росії військовополонених та викрадених цивільних осіб не має поки що “конкретної рамки”, але триває пошук “точок дотику”.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Він зауважив, що триває діалог між омбудсменами про те, щоб вийти на створення формату гуманітарного коридору, який би дозволяв за посередництва Туреччини звільняти українських військовополонених, а також цивільних осіб, які потрапили в застінки кремлівського режиму.

«Наразі цей діалог не має поки що конкретно оформленої рамки, але триває пошук точок дотику, і одним із чутливих елементів цього є діти. Ми чули нещодавно, що рішення МКС стосується путіна й уповноваженої з прав дитини росії за незаконне вивезення українських дітей з території України, тому це теж одна із дуже чутливих тем, яка має свої можливі перспективи. І зараз ми також над цим працюємо, обговорюємо і також шукаємо шляхи, як цю ініціативу реалізувати», - сказав Боднар.

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 грудня в Анкарі відбулася міжнародна конференція омбудсменів, на якій було задекларовано намір створити гуманітарний коридор. Таким шляхом громадяни України, як цивільні, так і військові, могли б повернутися додому. У результаті зустрічей омбудсменів України та росії в турецькій столиці було передано списки тих людей, які потребують щонайшвидшого повернення – літні, тяжкохворі та поранені. Перемовини відбувалися за сприяння та підтримки турецького омбудсмена, ідею створення гуманітарного коридору підтримав президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

27 січня Український, російський і турецький омбудсмани – Дмитро Лубінець, тетяна москалькова і Шефер Малкоч – провели тристоронню онлайн-зустріч, на якій обговорили актуальні питання щодо попередніх домовленостей.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-