Курси порятунку: як «Солом’янські котики» навчають надавати домедичну допомогу

Курси порятунку: як «Солом’янські котики» навчають надавати домедичну допомогу

Укрінформ
У Києві розташовується благодійний фонд «Солом’янські котики», де регулярно проводять курси з надання домедичної допомоги.

«Солом’янські котики» – благодійний фонд, який створили активні мешканці Києва з першого дня повномасштабного вторгнення. Спочатку команда допомагала усім містянам, чим могла. А після успішного контрнаступу ЗСУ на київському напрямку – зосередились на навчанні тактичної медицини для військових та домедичної допомоги для громадян, а також на гуманітарному розмінуванні. 

ЧОМУ КОТИКИ?

Солом’янський район для учасників організації – це місце сили. Більша частина команди живе саме в цьому районі й ще до початку повномасштабного російського вторгнення організовували там різні проєкти.

«Котик – тваринка, яка лягає людині на місце, яке болить, і зігріває його. Так само і наш фонд. Ми займаємось тими напрямами, де ще держава не працює, де ще інші волонтерські організації не встигають та підсилюємо їх», – зазначив виконавчий директор благодійного фонду «Солом'янські котики» Андрій Єрофєєв.

ІНСТРУКТОРИ ФОНДУ НАВЧИЛИ ПОНАД 3 ТИСЯЧІ ЦИВІЛЬНИХ

Основні блоки навчання з домедичної допомоги для цивільних громадян – це зупинка критичних кровотеч та серцево-легенева реанімація. Тема заняття обирається залежно від запиту суспільства.

Навчання проводиться у групах по 10-15 людей у хабі «Солом’янських котиків» чи на інших локаціях Києва. Інструктори фонду вже навчили більше 3 тисяч цивільних.

Членами команди є 22 інструктори, які мають сертифікати Європейської та Всеукраїнської ради реанімації, інструктори, які отримали сертифікат від міжнародної спілки працівників екстреної медичної служби NAEMT.

Під час навчання домедичної допомоги при критичних кровотечах учасники практикують використання турнікетів – застосовують їх у різних позиціях, ситуаціях.

Після цього вчаться зупиняти кровотечу шляхом прямого тиску і тампонування ран. Для створення ефекту реальності критичної кровотечі їм надаються спеціальні манекени зі штучною кров’ю. Потім інструктори вчать застосовувати різні джгути та накладати ізраїльський бандаж (використовується, як фіксуюча або тиснуча пов’язка при ранах у ділянці тулуба та шиї).

Також у програмі заняття передбачена індивідуальна або групова консультація з наповнення особистої аптечки.

«Домедична допомога – це про практику. Неможливо, дивлячись онлайн-курс удома, зрозуміти, що ти можеш врятувати життя собі чи людям. Треба спробувати робити це руками, на практиці, тоді це дійсно буде ефективно», – підкреслив Єрофєєв.

За його словами, на навчання домедичній допомозі приходять різні люди – військові журналісти, вчителі, студенти. Зазвичай це жінки або чоловіки від 14 до 40 років.

Благодійний фонд планує відкрити окремі курси для навчання дітей у школах. Зараз інструктори команди проходять сертифікацію, щоб бути більш досвідченими в цьому напрямі.

«Домедична допомога – це та навичка, яка буквально рятує життя зараз. Тому треба прийти на курси і навчитися цьому, бо хто знає, коли вона може вам знадобитися. Якщо трапиться ситуація, це точно врятує життя вам або людині, яка поруч із вами», – наголосив виконавчий директор фонду.

КУРСИ З ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦНИ ТА АПТЕЧКИ НАТОВСЬКОГО ЗРАЗКА ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ

Крім навчання цивільних громадян, фонд проводить курси з тактичної медицини для військових та силовиків і забезпечує їх аптечками, зібраними за стандартами НАТО. Наразі організація навчила й забезпечила аптечками більше 16 тисяч захисників та захисниць.

«Ми почали займатися цим напрямом, показали певний результат. Нас підтримало Міністерство охорони здоров’я, яке побачило, як ми навчаємо тактичній медицині. Відтоді Міністерство допомагає нам із забезпеченням військових. У нас є чітке правило – спочатку навчаємо тактичній медицині, а лише потім видаємо аптечку. Бо без навчання і знань аптечка – це лише аксесуар», – сказав Єрофєєв.

Як розповів виконавчий директор «Солом’янських котиків», фонд намагається навчати військових у різних куточках України. Зокрема, бійців, які перебувають на ротаціях у Київській, Житомирській, Чернігівській, Сумській, Миколаївській, Харківській, Одеській областях.

Окрім цього, він відзначив, що їхні інструктори були в Бахмуті та інших населених пунктах Донецької області, розташованих поблизу лінії зіткнення.

АВТІВКИ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ, ГУМАНІТАРНЕ РОЗМІНУВАННЯ ТА ТЕПЛИЦІ – ІНШІ НАПРЯМИ РОБОТИ ФОНДУ

Ще один напрям роботи «Солом’янських котиків» – це гуманітарне розмінування, а саме – допомога ДСНС, Державній спеціальній службі транспорту, Нацгвардії, Нацполіції та саперним підрозділам ЗСУ спеціальними наборами для розмінування.

Учасники фонду вже провели 21 урок з мінної безпеки для громадян на деокупованих територіях Сумської, Чернігівської, Київської області та в Києві. Упродовж літа-осені минулого року провели навчання для більш як 4,5 тисячі дітей та дорослих.

Окрім того, сферою роботи організації є забезпечення автівками військових. За минулий рік фонд передав бійцям більше 150 машин. 

Команда також організовує пункти незламності, які назвали «Теплицями». У Києві вже відкрили 5 таких пунктів разом з партнерами – фондом Київської школи економіки та іншими.

«Ми за ефективне волонтерство. Багато волонтерських організацій спеціалізуються на чомусь одному. Ми знаємо, чим займаються інші організації, і якщо до нас приходить запит, де ми маємо меншу компетенцію, – ми радимо іншу організацію. Ми за те, щоб волонтерство об’єднувалось і було більш ефективним», – підсумував виконавчий директор фонду.

Анастасія Ракута

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-