Покарання рф за воєнні злочини в Україні: Боррель окреслив три основні напрями роботи ЄС

Покарання рф за воєнні злочини в Україні: Боррель окреслив три основні напрями роботи ЄС

Укрінформ
Європейський Союз надає та продовжуватиме надавати активну підтримку українським та міжнародним правоохоронцям у розслідуванні звірств, що були скоєні російськими військами на території України, та координуватиме міжнародні зусилля для того, щоб усі винні у воєнних злочинах та в агресивній війні проти України були притягнуті до відповідальності.

Про це у п'ятницю у Брюсселі під час конференції «Спільні дії із завершення безкарності росії та забезпечення правосуддя для жертв» заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель та окреслив головні напрямки такої діяльності.

Як повідомляє Укрінформ, повний текст його виступу оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Дозвольте мені розпочати з пошани спротиву, який український народ чинить російській агресивній війні. Ці жахливі звірства та воєнні злочини не можуть та не будуть залишатися безкарними. ЄС залучений до роботи з Україною та із міжнародними партнерами, щоб забезпечити відповідальність за злочини, що були скоєні під час російської війни проти України», - наголосив Високий представник ЄС.

Він зауважив, що ця робота має три головні напрями.

Перший стосується підтримки Міжнародного кримінального суду та його центральної ролі у розслідуванні воєнних злочинів та злочинів проти людства. За словами Високого представника ЄС, ті, хто бачив жахи у Бучі та в інших містах, що перебували під російською окупацією, знають, що це є найважчими та найтемнішими злочинами. Виходячи з цих обставин, Боррель висловив пошану роботі Головного прокурора МКС.

Читайте також: Костін на зустрічі G7 у Берліні: воєнні злочини росії розслідують вже 18 держав

«По-друге, ми надаємо підтримку Офісу Генерального прокурора України, у зборі доказів, у тренуваннях для слідчих. Ми робимо це через наші представництва, Дорадчу місію ЄС в Україні , Євроюст та Дорадчу групу із особливо важких злочинів (ACA)», - сказав Боррель.

Третій напрямок – це підтримка зусиль України для забезпечення відповідальності за злочин агресії. Зокрема, це стосується заклику Президента Володимира Зеленського щодо встановлення Спеціального трибуналу зі злочину агресії. ЄС вважає за важливе, щоб усі, хто причетний до цього злочину, понесли відповідальність, і щоб щодо них було застосовано правосуддя.

ЄС, разом з Україною та міжнародними партнерами, та у повній координації із роботою МКС, працюватиме для підтримки зусиль у створенні такого трибуналу із розслідування та покарання злочину агресії. За словами Високого представника ЄС, цей Трибунал має отримати підтримку ООН та широку підтримку з боку країн-членів ООН. Відповідні пропозиції вже були представлені на розгляд країн-членів Європейського Союзу Високим представником ЄС та Президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн.

«Наше фінальне слово щодо відповідальності - це фінансова відповідальність. Свою ціну росія має сплатити також за руйнування України. На цей час країни-члени заморозили близько 19 мільярдів євро активів, що належать російським олігархам та іншим прихильникам президента путіна. Близько 300 мільярдів євро резервів російського центробанку були заблоковані. Хоча слова «заморожені» та «заблоковані» не означають «конфісковані», ми вивчимо правові шляхи, щоб переконатися: росія заплатить за відбудову України», - наголосив Високий представник ЄС.

Читайте також: Костін обговорив у Гаазі створення Тимчасового Офісу прокурора щодо розслідування злочину агресії

Як повідомлялося, поряд із політичною, фінансовою, економічною, гуманітарною допомогою, ЄС надає Україні практичну та консультативну допомогу у розслідуванні та міжнародному документуванні воєнних злочинів та злочинів проти людства, що були скоєні російськими військами на тимчасово окупованих територіях України з лютого поточного року.

Зокрема, на місцях злочинів працюють представники Дорадчої місії ЄС для України, які отримали такі повноваження від Брюсселя, ряд європейських країн увійшли у групу з розслідування таких злочинів та надіслали в Україну своїх слідчих. Спеціально для того, щоб сприяти такому розслідуванню та діяльності МКС, Європейський Союз запровадив уточнення у правових положеннях щодо діяльності агентства Євроюст, яке отримало можливість та відповідні ресурси для накопичення та опрацювання доказів злочинів, що були скоєні в Україні, а також збереження таких доказів і свідчень за межами самої України, яка перебуває на стадії активних бойових дій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-