В Україні започаткували проєкт щодо захисту прав полонених та їхніх сімей

В Україні започаткували проєкт щодо захисту прав полонених та їхніх сімей

Укрінформ
ГО «Український центр захисту прав людини» презентував проєкт щодо захисту прав полонених та членів їхніх сімей і відкрив гарячу лінію.

Про це повідомила на пресконференції в Укрінформі голова правління ГО «Український центр захисту прав людини» Людмила Денісова.

“Мета проєкту — це допомога родинам військовополонених, цивільних особам та комбатантам, які потрапили у полон. Ми це робимо за допомогою пошуку, у нас є різні засоби і джерела інформації... Юридичні консультації та адвокатську підтримку ми надаємо цим родинам, а також гуманітарну та психологічну допомогу”, - сказала Денісова.

За її словами, від початку повномасштабної війни, за даними Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти, в Україні зникло понад 15 тисяч осіб, причому в організації зазначають, що це консервативна оцінка і таких людей набагато більше. Управління Верховного комісара з прав людини ООН станом на 27 листопада зафіксувало понад 17 тисяч випадків загибелі та поранення цивільних, зокрема загинуло 6655 осіб.

Денісова також навела дані УВКБ ООН, згідно з якими з України станом на 26 листопада виїхало 7 млн 867 тисяч осіб, з них майже 85 відсотків — це жінки та діти. Водночас переміщено/депортовано близько 2 млн 852 тисяч, з них 5 тисяч дітей.

При цьому внутрішньо переміщених осіб у країні налічується 6 млн 540 осіб.

Таким чином, підсумувала Денисова, група ризику становить понад 18 млн осіб. “Це люди, які потребують нашої уваги і уваги держави. Це люди, які можуть перебувати або в полоні, або їх примусово утримують на території рф і родина про це не знає”,- наголосила вона.

За її словами, в Україні зараз багато органів займаються цими людьми. Однак через те, що діє розгалужена система і немає єдиного органу, переважно люди не знають, куди саме звертатись.

Читайте також: З полону рф повернули вже 1 319 українських військових

ГО «Український центр захисту прав людини» відкрив гарячу лінію за номером 0800 33 07 09. Голова правління організації додала, що Центр співпрацює з міжнародними правозахисними організаціями, представниками громадянського суспільства, благодійними фондами.

ГО «Український центр захисту прав людини» створена в червні 2022 року, її мета - допомагати родинам військовополонених, цивільним особам та некомбатантам, які потрапили в полон до рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-