росія намагається взяти ОБСЄ в заручники – голова Організації

росія намагається взяти ОБСЄ в заручники – голова Організації

Укрінформ
росія фактично намагається взяти ОБСЄ в заручники, блокуючи ухвалення Організацією важливих рішень.

На цьому наголосив чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау під час відкриття 29-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Лодзі (РП), передає кореспондент Укрінформу.

"Ми передаємо головування в ОБСЄ в абсолютно інших умовах, ніж воно було передане нам 1 січня. І це не питання філософії чи пріоритетів керівництва ОБСЄ, а спроби росії взяти ОБСЄ в заручники", - заявив Рау.

За його словами, "дуже дивно" чути від російської сторони звинувачення на адресу Польського головування у нібито упередженості, "руйнуванні засад ОБСЄ" та порушенні процедурних питань. У відповідь на це чинний голова ОБСЄ навів кілька фактів щодо руйнівної поведінки рф в Організації.

"Це була росія, яка у лютому відхилила Оновлений діалог щодо європейської безпеки. Це була росія, яка у березні відкинула продовження мандата СММ в Україні. Це була росія, яка у травні заблокувала консенсус щодо зустрічі ОБСЄ з питань людського виміру. Це була росія, яка у червні відхилила продовження мандата Офісу координатора проєктів в Україні. Це була росія, яка заблокувала призначення головування в 2024 році без наведення жодних причин, чому Естонія не може бути прийнятним кандидатом. І нарешті – протягом всього року росія постійно блокувала прийняття бюджету ОБСЄ. Що ще росія заблокує?" - заявив Рау.

Читайте також: В ОБСЄ впевнені у необхідності посилити підтримку України

Чинний голова ОБСЄ наголосив, що з 24 лютого міжнародна спільнота та її інституційна мережа "постійно випробовується агресивною росією, яка підтримується підконтрольним їй автократичним режимом у мінську". Водночас голосування в ГА ООН та в інших міжнародних організаціях продемонструвало засудження російської агресивної поведінки.

"ОБСЄ також має дотримуватися свого курсу та принципів. Наша відповідь на таку неповагу до наших правил має бути негайною, жорсткою та чіткою", - підкреслив він.

Рау зазначив, що Польське головування в ОБСЄ намагалося зберегти роботу та досягнення ОБСЄ і захистити її принципи, пропонувало різні ініціативи, але їх було відкинуто через російські імперські амбіції. "Через ці амбіції не залишилося місця для переговорів. російський план був розпочати війну, і вони це здійснили. А коли їхній бліцкриг не вдався, російська агресія стала дедалі більш жорстокою та нелюдською, призвівши, на жаль, також до воєнних злочинів", - заявив він.

У цьому зв’язку чинний голова ОБСЄ наголосив, що не лише юридичним, а й моральним зобов’язанням є притягнення до відповідальності як виконавців цих злочинів, так і осіб, які приймали рішення.

Читайте також: У Раді зареєстрували проєкт заяви щодо нелегітимності перебування росії в ООН

За словами Рау, базоване на консенсусі прийняття рішень в ОБСЄ "працює лише в мирні часи". Він наголосив на необхідності "реорганізації зі збереженням пріоритетного фокусу на війні в Україні".

"ОБСЄ все ще є потрібним і ефективним, хоча й обмеженим форумом. Переконаний, що у майбутньому вона стане знову важливою всеохоплюючою інституцією у питанні збереження мирного співіснування, але це – у віддаленій перспектив. Наразі довіру зруйновано вщент", - заявив глава польського МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, у польському місті Лодзь у четвер розпочалося дводенне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Очікується, що питання загарбницької війни рф проти України буде в центрі уваги зустрічі міністрів закордонних справ. Україну представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Раніше польська влада відмовилася видати візи російській делегації на чолі з сергієм лавровим. Державу-агресора на засіданні представляє постійний представник рф при ОБСЄ. На рівні постійного представника буде представлена і білорусь.

Фото: EPA/TOMS KALNIN

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-