СБУ перевірила монастир УПЦ МП, де черниці закликали до «пробуждения матушки-Руси»

СБУ перевірила монастир УПЦ МП, де черниці закликали до «пробуждения матушки-Руси»

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи, які проводила на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті.

Про це йдеться у повідомленні СБУ, передає Укрінформ

Як зазначається, понад 20 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа.

"Співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів і видана російськими друкарнями", – йдетьсяу повідомленні.

Серед виявленого правоохоронцями – книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність і наголошується, що росію, Україну та білорусь «нельзя разделить».

Попри заборону керівника єпархії в монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха рпц кирила гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців, зазначили в СБУ. Там додали, що в монастирі навіть розробили так звану «пам’ятку», де аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. У випадку непокори – залякували «бути відстороненим від усякого священства».

Також під час заходів СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли «русскую землю» і закликали до «пробудження матушки-Руси».

Усі матеріали буде передано на відповідні експертні дослідження.

Повідомляється також, що ці безпекові заходи відбувалися у межах чинного законодавства. В СБУ наголосили, що в службі дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Читайте також: Міськрада Чернігова вимагає заборонити УПЦ МП

Як повідомляв Укрінформ, 30 листопада у Закарпатській області СБУ проводила контррозвідувальні заходи на території одного з монастирів Мукачівської єпархії Української православної церкви московського патріархату.

Аналогічні заходи СБУ проводила в єпархіях УПЦ МП в різних регіонах країни. У багатьох виявлені особи з громадянством рф, проросійська література й мільйони готівки.

Зокрема, на території Почаївської духовної семінарії й Івано-Франківської єпархії знайдена велика кількість антиукраїнських матеріалів, серед яких — пропагандистська література, що заперечує існування України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-