Бельгія не планує повертати військовий призов

Бельгія не планує повертати військовий призов

Укрінформ
Бельгія не має наміру повертати скасовану на початку століття систему військового призову, незважаючи на міжнародну напругу та нові виклики у сфері європейської безпеки, що з’явилися після російського вторгнення в Україну.

Про це сказала міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер, передає Укрінформ з посиланням на бельгійське видання The Brussels Times.

Зокрема, міністр оборони Бельгії підтвердила, що питання призовної військової служби немає у порядку денному сьогодення.

Зазначається, що саме так вона прокоментувала оприлюднену в ЗМІ заяву бельгійського адмірала Мішеля Хофмана, одного з вищих військових керівників Бельгії, про необхідність повернення призову на військову службу. На його думку, це «має сенс» у поточному геополітичному контексті. Він зауважив, що доцільно зважити на повернення призову на випадок, якщо Бельгії доведеться брати участь у захисті території НАТО або Європи.

За даними видання, такі заяви адмірала викликали занепокоєння серед бельгійців, які переважно дотримуються позиції нейтралітету, враховуючи невеликий розмір своєї країни та її географічне розташування між європейськими «великими силами». Тож дуже мало громадян країни допускають можливість взяти до рук зброю.

Читайте також: Жодна країна не може залишатися нейтральною до війни рф проти України - прем’єр Бельгії

Попри те, що минулого століття Бельгія двічі зазнавала військового вторгнення, у населення країни немає «духу мілітаризму». За результатами нещодавніх опитувань, 59% громадян країни «за жодних умов» не вважають для себе допустимим загинути під час захисту своєї країни. За подібним опитуванням, що було проведено Інститутом Ґеллапа у 2015 році, Бельгія посідає третю позицію серед країн, громадяни яких не хочуть ставати до зброї. Тоді лише 19% населення висловили готовність обороняти власну країну.

Призовна система на військову службу була скасована в Бельгії з 1992 року, невдовзі після падіння Берлінської стіни та завершення «холодної війни». Водночас нині агресивні дії президента рф путіна змінили ситуацію з безпеки в Європі та у світі.

Читайте також: Польща створить нове угруповання для посилення захисту кордону

Як повідомлялося, з початку російського вторгнення в Україну у лютому поточного року Бельгія виявила солідарність з Україною та приймає на власній території десятки тисяч українських біженців. Крім того, за цей час Бельгія направила в Україну військового обладнання та зброї на €45 мільйонів. 

Фото: thebulletin.be

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-