У Туреччині спустили на воду перший корвет, побудований для ВМС України

У Туреччині спустили на воду перший корвет, побудований для ВМС України

Фото
Укрінформ
У Стамбулі за участю Першої леді України Олени Зеленської та Командувача ВМС ЗС України Олексія Неїжпапи, відбулася урочиста церемонія спуску на воду корвета типу «Ада»,  збудованого у Туреччині для ВМС ЗСУ та названого на честь гетьмана Івана Мазепи.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Я привезла вам вітання з України. Країни, де турецьке слово «байрактар» за місяці російської агресії знає кожен дорослий, кожна дитина і вимовляє його із вдячністю. Це не перебільшення. Ми відчуваємо вас поряд, відчуваємо вашу допомогу. Ми знаємо, що в нас спільні цінності – ми зараз боронимо від загарбника те, що є головним для кожної людини, - свій дім, родину, право на мову і країну. Ми цінуємо дружбу. Вашу дружбу», - сказала у вітальному слові Олена Зеленська.

Перша леді України зауважила, що до кораблів прийнято звертатися як до людей - з повагою і шаною.

«Корвет «Гетьман Іван Мазепа», сьогодні я спускаю тебе на воду. Бажаю тобі удачі й успіхів для моєї країни й мого народу. Бажаю тобі з честю нести український прапор. Попутного вітру, спокійного моря і лише перемог! Завжди пам’ятай свою турецьку батьківщину і неси славу Україні!» - сказала Олена Зеленська.

Спуск на воду корвета «Гетьман Іван Мазепа» у Стамбулі/Фото: Офіс Першої леді

Командувач ВМС ЗС України висловив упевненість, що новий корвет стане предметом гордості і ВМС України, і турецьких суднобудівників.

«Сьогоднішня надважлива для України та її Військово-Морських Сил подія вкотре засвідчує, що в умовах вирішальної війни за нашу незалежність і територіальну цілісність, за волю багатонаціонального українського народу, за свободу і гідність ми маємо прекрасного друга – Турецьку Республіку…. Пишаюся високою мотивацією українських офіцерів, старшин і матросів, які служитимуть на цьому кораблі. Ви отримаєте сучасний і потужний корвет», - сказав Командувач ВМС ЗСУ Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Франція готує поставку в Україну нових гармат «Цезар» - ЗМІ

У церемонії взяв участь Командувач ВМС ЗС Туреччини, а також команда корвета на чолі з капітаном.

Неїжпапа подякував Президенту України, парламенту, урядові, Міністерству оборони, Військово-Морським Силам Туреччини за допомогу в нарощуванні бойових спроможностей Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Як повідомляв Укрінформ, будівництво корвета типу «Ада» для ВМС ЗС України було розпочате у квітні 2021 року. За морськими традиціями у вересні минулого року відбулася урочиста церемонія закладки кіля корабля.

Читайте також: У Туреччині на техновиставці показали дрони з українськими двигунами

Побудова корвета відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗС України до 2036 року. У 2023 році в Туреччині закладуть ще один корвет типу «Ада» для ВМС ЗС України.

Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлено в Україну, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗС України. Через війну, розпочату росією проти України, відправка корвета вже відтермінована.

Фото: Офіс Першої леді

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-