До Сейму Латвії пройшли сім партій

До Сейму Латвії пройшли сім партій

Укрінформ
Підбиті підсумки виборів до латвійського парламенту, які пройшли 1 жовтня. П'ятивідсотковий бар'єр змогли подолати сім партій, перемогу здобула політсила чинного прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на дані, опубліковані на сайті національного мовника LSM.

Перемогу на виборах здобуло об'єднання Jauna Vienotiba («Нова Єдність») – 18,97%. (Ця ж політсила входить до нинішньої правлячої коаліції, її, зокрема, представляють прем'єр-міністр Криш'яніс Каріньш та голова МЗС Едгарс Рінкевичс).

Друге місце посів Союз зелених і селян, який у Сеймі минулого скликання перебував в опозиції – 12,44%. Третю позицію обійняв Об'єднаний список (блок, до якого входять Зелена партія, Об'єднання регіонів та Лієпайська партія) – 11,01%. На четвертому місці - Національне об'єднання (до нього входять спікер парламенту Інара Мурнієце, голова парламентського комітету з міжнародних справ Ріхардс Колс), його показник - 9,29%.

Із 6,80% голосів п'яте місце посіла популістська, євроскептична партія Stabilitatei! («Для Стабільності!»), яку започаткували рік тому політсили, раніше близькі до проросійської партії Saskana («Злагода»). На шостій позиції – заснована у 2021 році партія «Латвія на першому місці», популістська політсила, яка критикувала протиковідну політику уряду, включаючи вакцинацію, – 6,24%. Сьоме місце посіла лівоцентристська партія Progresivie («Прогресивні») – 6,16%.

Партія Attistibai/Par! («Розвиток/За!»), до якої входять відомі політики міністр оборони Артіс Пабркіс та екс-глава МВС Марія Голубєва, набрала 4,97%, тобто до потрапляння до парламенту їй не вистачило 0,03%.

Особливістю минулих виборів стало непопадання до Сейму помірковано проросійської партії Saskana («Злагода»), 4,81%; а також більш проросійської політсили «російського Союзу Латвії» - 3,63%.

Президент Латвії Егілс Левітс повідомив у Твітері, що у понеділок запросить обрані до Сейму політичні сили до президентського палацу, щоб обговорити бачення завдань наступного уряду.

Читайте також: Після підрахунку понад 97% голосів до парламенту Латвії проходять вісім партій

Керуючись підсумками виборів, можна стверджувати, що новий склад парламенту Латвії продовжить проєвропейську політику і буде продовжувати надавати вагому підтримку Україні.

Сейм (Саєйма) – однопалатний парламент Латвії. Раз на чотири роки до нього обираються 100 депутатів. Оскільки Латвія є парламентською республікою, Сейм має широкі повноваження, зокрема, обирає президента країни.

Фото: Ivans Milovs, Latvijas Televīzija

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-