Україні потрібні гарантії безпеки ще до вступу в НАТО – ОП

Україні потрібні гарантії безпеки ще до вступу в НАТО – ОП

Укрінформ
Ще до того, як Україна вступить до НАТО, нашій державі потрібні гарантії безпеки, щоб швидше справитися із агресією рф і унеможливити її повторення у майбутньому.

Про це у ефірі всеукраїнського телемарафону заявив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, передає кореспондент Укрінформу.

«До того, як вступить Україна до НАТО, нам вже потрібні гарантії наразі безпеки нашої держави, щоб швидше справитися з російською агресією і щоб унеможливити повторення російської агресії у майбутньому після нашої перемоги», - уточнив він.

Заступник керівника Офісу Президента, відповідаючи на питання, чи може Україна оминути етап ПДЧ щодо членства в альянсі, сказав, що це, безумовно, можливо.

«Наразі ми бачимо, що Швеція і Фінляндія рухаються до НАТО без інструменту ПДЧ. Україна уважно слідкує за цим процесом і побачила, що насправді, коли говорилося про те, що не можна без ПДЧ, то виявилося, то можна. Україна враховує ці реалії і враховувала, подаючи заявку у п’ятницю, і там також було відзначено про те, що 2 держави рухаються без ПДЧ», - поінформував Жовква.

Він відзначив, що Україна не проти іти таким же шляхом до вступу в НАТО, як Швеція і Фінляндія.

Заступник керівника Офісу Президента додав, що міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі позитивно відреагувала на заявку України на вступ до НАТО і назавала це «абсолютно нормальнии кроком», який Канада готова підтримати.

«Ми бачили і заяву трьох міністрів закордонних справ Балтії, де теж говорилося про підтримання пришвидшеної процедури. Ми бачили заяви і інших партнерів. Президент України вже після того, як була подана заявка, говорив, наприклад, з прем’єр-міністром Данії, і також було обговорено це питання. Сьогодні відбулася розмова з Президентом Франції. Тому процес буде тривати», - уточнив посадовець.

Читайте також: В ОП подякували лідерам країн НАТО, які підтримують вступ України в альянс

Жовква зазначив, що раніше, коли тривав процес руху заявки на вступ до Євросоюзу, хоч і поступово, але буквально кожного дня з’являлися позитивні новини, і за 120 днів Україні вдалося отримати статус кандидата.

«Тому цей процес також (щодо вступу в НАТО – ред.) буде складний, непростий, але для цього буде працювати і Президент, і вся дипломатична служба України, - щоб отримати відповідний результат», - сказав він.

Читайте також: Кулеба обговорив зі Столтенбергом заявку України на членство в НАТО

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 30 вересня підписали заявку на вступ України до НАТО за прискореною процедурою.

Президенти країн Центральної та Східної Європи, які є членами Північноатлантичного альянсу, висловили рішуче засудження російської агресії проти України та підтримали намір України увійти до НАТО.

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс зазначив, що три балтійські країни, Естонія, Латвія, Литва, підтримують якнайшвидше прийняття України до НАТО.

Також Канада заявила про підтримку набуття Україною повноправного членства у НАТО.

Президент Володимир Зеленський подякував країнам Центральної та Східної Європи за підтримку вступу України в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-