На Харківщині нацгвардійці захопили ворожий безпілотник ZALA

На Харківщині нацгвардійці захопили ворожий безпілотник ZALA

Укрінформ
У Харківській області поблизу прикордонного пункту Гоптівка військовослужбовці Національної гвардії захопили безпілотник росіян ZALA 421-16E.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна гвардія України.

“Нацгвардійці отримали інформацію про ворожий безпілотний літальний апарат, який діяв у їхньому районі. Коли його побачили — прийняли рішення відкрити вогонь. Але “пташка” раптово почала знижуватися і здійснила аварійну посадку”, - ідеться у повідомленні.

Як поінформували військовослужбовці, безпілотник впав поблизу від кордону з рф. Була викликана пошукова група. Виявити безпілотник вдалося за допомогою службового собаки “Зевса”. Його вміння застосували, аби зберегти життя особового складу та зекономити час пошуку.

Тактичний ZALA 421-16E2 може вести аеророзвідку з висоти 5 кілометрів та передавати відео з відстані у 30 кілометрів від оператора. Тривалість польоту - 4 години. Особливість цього БПЛА в тому, що він може працювати вночі, бо має тепловізор.

“Цей БПЛА — розвідник. З його допомогою можна виявляти позиції та корегувати артилерію завдяки автоматичному модулю захоплення цілей. Дрон виявився безпечним, боєкомплекту не ніс. Має вагу сім з половиною кілограмів. Його можна запускати з рук, з допомогою еластичної катапульти. Здійснює посадку завдяки парашуту. Наразі, його складно перехопити засобами радіоелектронної боротьби. Він діє автономно від навігаційних систем. Це дійсно дуже вдала модель, створена завдяки західним технологіям, і яка дуже цінується. Зокрема й тому, що їх небагато. Крім того, завдяки санкціям їхнє виробництво вкрай проблематичне. Тепер ми будемо використовувати цей зразок “російського” ленд-лізу проти ворога”, — зазначили нацгвардійці.

У прикордонній смузі, яка наразі є лінією фронту на півночі Харківщини, військовослужбовці Національної гвардії не лише тримають позиції, а й проводять стабілізаційні заходи, пошукові роботи, для виявлення диверсійно-розвідувальних груп противника, незаконного обігу зброї, боєприпасів, вибухових речовин та наркотичних засобів.

Читайте також: Нацгвардійці захопили під Лиманом російський танк

Як повідомляв Укрінформ, військовослужбовці Національної гвардії за допомогою дрона знищили склад боєприпасів російських загарбників, який вони сховали у лісосмузі.

Фото: Zala Aero Group

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-