росія припинила постачання газу до Італії - звинувачує Австрію

росія припинила постачання газу до Італії - звинувачує Австрію

Укрінформ
російський газпром у суботу повідомив про припинення транзиту газу через Австрію до Італії – нібито через відмову австрійського оператора підтвердити транспортні номінації. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Austria Presse Agentur.

"російська газова компанія "газпром" оголосила в суботу про припинення транзиту газу через Австрію до Італії. Відповідно до (тверджень - ред.) газпрому, причиною цього є те, що австрійський оператор газових мереж відмовився підтвердити транспортні номінації", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у заяві в Teлеграмі газпром звинуватив у проблемі регуляторні зміни в Австрії та заявив, що працює з італійськими клієнтами над вирішенням проблеми.

Водночас австрійський регуляторний орган E-Control заявив у суботу, що нові правила, які набули чинності 1 жовтня, відомі вже давно, і що орган очікує від усіх учасників ринку їх дотримання. Згідно з ним, протягом кількох років тривала робота над новою організацією ринку, яка зараз почала діяти, навіть якщо останні правила були встановлені лише в останні кілька тижнів.

Читайте також: росія втратила європейський ринок газу - експерт

Раніше італійський постачальник Eni повідомив про призупинення поставок російського газу в Італію. російський газ зазвичай надходить і розподіляється з італійсько-австрійського прикордонного міста Тарвізіо в Італії.

Австрійські експерти констатують, що вже тиждень з Італії до Австрії йде більше газу, ніж через Австрію до Італії. "Зовсім нещодавно алжирський газ був в Італії дешевшим за російський. Постачання газу в Італії не повинно постраждати", - йдеться у повідомленні.

Також АРА повідомляє, що Австрія наразі не постраждала, газ із росії в суботу продовжував надходити до республіки. Як розвиватимуться події в неділю, поки невідомо.

Читайте також: Між Болгарією та Грецією запустили газопровід, який має знизити енергозалежність ЄС від росії

На момент початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Італія отримувала близько 40% газу з росії. Тоді уряд у Римі та напівдержавна корпорація Eni уклали угоди з низкою інших країн, зокрема, Алжиром, щоб мінімізувати залежність від москви. В останні місяці Італія отримувала вже лише близько 25% споживаного нею газу з росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-