Замок на Тернопільщині облаштовують для людей з  особливими потребами

Замок на Тернопільщині облаштовують для людей з особливими потребами

Фото
Укрінформ
У Збаразькому замку встановлюють пандуси, тактильні накладки на доріжки, звукові маячки, щоб люди з вадами зору змогли прогулятись  його подвір’ям та залами.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила комунікаторка проєкту «Доторкнись – Відчуй – Пізнай», заступниця генерального директора Національного заповідника «Замки Тернопілля» Тетяна Думська.

 «Хочемо створити  необхідні умови для відвідування людьми з вадами зору Збаразького замку. Тому  встановлюємо пандуси, тактильні накладки на доріжки, допоміжні знаки, звукові маячки, мнемосхеми замкової території», - розповіла Думська.

За її словами, для відвідувачів із особливими потребами вже підготували спеціальні вказівники, інформаційні матеріали про замок, надруковані шрифтом Брайля. Наразі завершують виготовлення тактильної моделі замку. Дотики до об’ємної моделі дозволять  відвідувача з особливими потребами  уявити архітектурну велич замку.

Координаторка проєкту «Доторкнись – Відчуй – Пізнай», наукова співробітниця Національного заповідника «Замки Тернопілля» Наталія Адамович зазначає, що в казематах та палаці діє понад 20 виставкових залів.  Проєкт  «Доторкнись – Відчуй – Пізнай» стане першим  у сфері інклюзії на Тернопільщині,  що дозволить  інклюзивним туристам брати участь у різноманітних культурно-мистецьких та освітніх проєктах .

Як повідомляло агентство, завдяки проєкту, підтриманому Українським культурним фондом в рамках конкурсної програми «Інклюзивне мистецтво», Збаразький замок має стати простором для культурно-соціальної взаємодії з людьми, які мають особливі потреби.

У цілому ж, за задумом ініціаторів проєкту, його гасло «Доторкнись - Відчуй – Пізнай» розкриває сутність життя людей із вадами зору – пізнання світу через дотик, та заклик до усіх, хоч на мить, замислитись над викликами, з якими усе життя стикаються незрячі.

Фото: Національний заповідник «Замки Тернопілля»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-