Благодійний фонд «МХП - Громаді» надасть 93 мікрогранти на регіональні ініціативи

Благодійний фонд «МХП - Громаді» надасть 93 мікрогранти на регіональні ініціативи

PR
Укрінформ
Проєкти учасників з 13 областей України стали переможцями цьогорічного конкурсу мікрогрантів «Час діяти, Україно!».

Про це повідомляє пресслужба агроіндустріального холдингу МХП, передає Укрінформ.

«На реалізацію проєктів Благодійний фонд «МХП – Громаді» надасть гранти на загальну суму майже 5 мільйонів гривень. Загальна ж вартість проєктів, що покликані сприяти розв’язанню конкретних проблем громад або позитивно вплинути на якість життя в них, перевищує 10 мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

За даними Благодійного фонду, цього року на конкурсі зареєструвалася рекордна кількість учасників – 425 осіб з 13 областей України, що втричі більше, ніж минулого року. Більшість з них пройшли спеціальні освітні курси з проєктного менеджменту, де їх навчали, як перетворити ідеї на успішні проєкти, правильно писати грантові заявки, займатися проєктним бюджетуванням та звітуванням.

«Одна з наших місій є сприяння самозарадності місцевих громад у вирішенні локальних проблем на місцях. Освітні модулі є важливою складовою конкурсу «Час діяти, Україно!». Це та вудка, яка дає можливість активним членам громад самим ловити рибу, тобто перетворювати власні ініціативи на проєкти й знаходити фінансування на їх реалізацію. За два роки такі знання ми дали більш як 500 учасникам і вже маємо низку позитивних прикладів, коли громади самостійно знаходять донорів для реалізації своїх проєктів», – пояснила директорка Благодійного фонду «МХП - Громаді» Тетяна Волочай.

Загалом на розгляд експертної комісії конкурсу надійшло понад 200 проєктних заявок. 93 з них отримають мікрогранти від Благодійного фонду «МХП-Громаді» й будуть реалізовані до кінця року.

За словами директорки Благодійного фонду «МХП-Громаді», цьогорічний конкурс засвідчив високу активність громад у прагненні до якісних перетворень у їхньому житті.

«Варто відзначити високу активність громад у прагненні до якісних перетворень у їхньому житті. Цього року ми не лише отримали вдвічі більше проєктних заявок, ми майже вдвічі збільшили кількість підтриманих проєктів. Завдяки цьому загальна вартість їхньої реалізації становить понад 10 мільйонів гривень», – розповіла Тетяна Волочай.

Як і минулого року, найбільш активними були громади Вінницької та Черкаської областей. Зокрема, на Вінниччині фонд підтримав 24 ініціативи, на Черкащині – 20. Загалом у межах конкурсу «Час діяти, Україно!» ініціативи будуть реалізовані у громадах 12 областей України.

Значна частина проєктів, підтриманих фондом, стосуються виховання, освіти та організації якісного та безпечного дозвілля дітей (переважно у сільській місцевості). Так, у Баландівці на Вінниччині для них буде створений KinderLand, а у Дацьківському навчально-виховному комплексі, що на Черкащині – освітня лабораторія для інтровертів.

Деякі проєкти націлені на соціалізацію дітей з інвалідністю. У Гущинецькій  школі на Вінниччині з’явиться інклюзивно-ресурсна кімната, а у Будищі Черкаського району – інклюзивний дитячий майданчик.

Низка проєктів стосується збереження довкілля. Наприклад, у Білоцерківці на Полтавщині буде створено майданчик для роздільного сортування твердих побутових відходів, а у Городищі на Черкащині реалізується проєкт «Нема сміття – щасливе майбуття».

Серед проєктів, що націлені на вирішення локальних проблем громад, можна відзначити освітлення вулиць та навіть будівництва містка у Липовецькій громаді на Вінничині, що має стати елементом об’єднання громади.

Нагадаємо, Всеукраїнський конкурс мікрогрантів «Час діяти, Україно!» проводиться другий рік поспіль. Він є складовою частиною п’ятирічного соціального проєкту «Час діяти», що реалізовується Благодійним фондом «МХП – Громаді» за фінансової підтримки холдингу МХП. Так, минулого року фонд підтримав 57 кращих ініціатив громад, що надійшли на конкурс. У такий спосіб на місцях було розв’язано низку локальних проблем громад, зокрема, в галузі освіти, спорту, громадського здоров’я, екології та енергоефективності.

Головна мета конкурсу – сприяти розв’язанню конкретних проблем громад шляхом підтримки локальних громадських ініціатив. Благодійний фонд «МХП-Громаді» також ставить за мету розвивати компетенції громад з проєктного менеджменту, зокрема, підвищити якість написання проєктів та оволодіння інструментами для залучення додаткових ресурсів.

Учасниками конкурсу можуть бути органи місцевого самоврядування, громадські організації, благодійні фонди, дитячі та молодіжні громадські організації, а також їхні коаліції, мережі та об’єднання, ініціативні групи громадян у партнерстві з органами місцевого самоврядування чи громадськими організаціями.

Читайте також: Протягом літа триватиме національний тур «Кіно просто неба»

Пріоритетними напрямами соціальних ініціатив БФ «МХП - Громаді» визначив:

Розвиток людського соціального капіталу —  підтримка людей похилого віку, покращення освіти, підтримка та розвиток молоді, розвиток спорту та культури;

Розвиток спроможності громад — проведення конкурсів мікрогрантів для розвитку громадського суспільства, розвиток інфраструктури, розвиток малого та мікропідприємництва на селі, діджиталізація громад;

Громадське здоров’я — надання допомоги медичним закладам, оздоровлення населення, виїзна  медицина (профілактика), формування здорового способу життя у сільського населення, збереження ментального здоров’я;

Екологія й енергоефективність — збереження природних ресурсів, поводження з твердими, побутовими відходами, екологічна грамотність населення.

Фото: МХП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-