В Ісландії експеримент з 4-денним робочим тижнем показав позитивні результати

В Ісландії експеримент з 4-денним робочим тижнем показав позитивні результати

Укрінформ
В Ісландії провели успішні експерименти з чотириденним робочим тижнем за участю 2,5 тис. людей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CBS News з посиланням на звіт Асоціації за стійкість і демократію Ісландії (Alda) і британського центру Autonomy.

У звіті опубліковані результати двох масштабних випробувань програми, що проводилися з 2015 по 2019 рік із 4-денним робочим тижнем без скорочення заробітної плати.

У дослідженні взяли участь 2500 працівників переважно державного сектору, що становить приблизно 1% населення Ісландії працездатного віку.

Працівники, які брали участь у випробуваннях, працювали 35-36 годин на тиждень.

Як заявили в Alda, «добробут працівників різко збільшився за цілою низкою показників: від відчуваного стресу та вигорання до балансу здоров'я та роботи і життя». Водночас, продуктивність та надання послуг залишалися незмінними або покращувались на більшості робочих місць під час експерименту.

У звіті дослідження описується як «план» майбутніх експериментів в інших країнах, а також зазначається, що 86% працездатного населення Ісландії тепер або працює менше годин, або «отримує право скоротити свій робочий час».

Читайте також: Топ-10 курсів лекцій, корисних для саморозвитку

Як повідомляв Укрінформ, у лютому цього року уряд Іспанії ухвалив національний пілотний проєкт, який передбачає запровадження у країні 4-денного робочого тижня: експеримент триватиме три роки.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-