Китай після протесту Японії відмовився розвідувати поклади газу біля спірних островів

Китай після протесту Японії відмовився розвідувати поклади газу біля спірних островів

Укрінформ
Китай після протесту Японії скасував плани проводити розвідку покладів природного газу поблизу спірних островів у Східно-Китайському морі.

Про це з посиланням на японське МЗС повідомляє NHK, передає Укрінформ.

У дипломатичному відомстві стверджують, що оголошення про проведення з четверга по суботу досліджень і розвідки покладів вуглеводнів поблизу спірних островів Сенкаку, які в Китаї називають Дяоюйдао, з’явилося на веб-сайті Адміністрації морської безпеки КНР у середу.

Токіо дипломатичними каналами одразу ж висловив протест китайській стороні, оскільки вказана зона діяльності знаходиться у виключній економічній зоні Японії.

Наступного дня від Пекіна надійшла відповідь, у якій зазначалося, що повідомлення про геологорозвідувальні роботи зроблене помилково і Китай взагалі не має планів проводити таку діяльність поблизу спірних островів.

У японському міністерстві зазначили, що продовжуватимуть уважно стежити за ситуацією та рішуче реагувати в разі потреби.

Група безлюдних островів Сенкаку/Дяоюйдао в Східно-Китайському морі, площа острівної частини яких становить лише 7 км², є предметом тривалої суперечки між Японією, Китаєм і Тайванем.

Читайте також: У Пентагоні вважають, що Китаю не вдасться встановити блокаду Тайваню

Японія, яка наразі їх контролює, відкидає будь-які претензії і стверджує, що ці острови є невід’ємною частиною її території з точки зору історії та міжнародного права.

Як повідомлялося, наприкінці серпня китайський державний «Картографічний сервіс стандартних карт» оприлюднив комплект географічних карт на 2023 рік, на яких спірні території на кордоні з Індією, майже 90% акваторії Південно-Китайського моря, Тайвань та острови Дяоюйдао позначено китайськими.

На карті також вперше вказано належною Китаю територію Росії – Великий Уссурійський острів на річці Амур, який наразі розділений між двома країнами лінією державного кордону.

Більшість країн, чиї території Китай позначив своїми, одразу ж висловили дипломатичні демарші китайській стороні, окрім Росії, яка не відреагувала жодним чином.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-