У Британії затримали трьох російських шпигунів

У Британії затримали трьох російських шпигунів

Фото
Укрінформ
Британські правоохоронці затримали трьох громадян Болгарії, яких підозрюють у шпигунстві на користь російських спецслужб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Підозрюваних, які є громадянами Болгарії, було затримано ще в лютому, і з того часу вони перебувають під вартою.

За версією слідства, 45-річний Орлін Руссев, 41-річний Бізер Джамбазов та 31-річна Катрін Іванова жили у Британії, проте при цьому працювали на російські спецслужби.

Фото: BBC/LinkedIn/Biser

Їх звинувачують у зберіганні документів, що посвідчують особу, з «неправомірним умислом», і, вони мали їх, знаючи, що це підробки.

Серед документів – паспорти, посвідчення особи та інші документи Великої Британії, Болгарії, Франції, Італії, Іспанії, Хорватії, Словенії, Греції та Чехії.

Зазначається, що трійця роками жила у Великій Британії, працювала на різних роботах і мешкала в низці приміських будинків.

Руссев має історію ведення бізнесу в Росії. Він переїхав до Великої Британії у 2009 році та три роки працював у технічному відділі у сфері фінансових послуг.

Джамбазов називає себе водієм для лікарень, а Іванова описує себе у своєму онлайн-профілі на LinkedIn як лаборантку приватного медичного бізнесу.

Згідно з болгарськими державними документами в Інтернеті, вони також працювали у виборчих комісіях в Лондоні, які сприяли голосуванню на болгарських виборах громадян, що проживають за кордоном.

Суд над трьома обвинуваченими має розпочатися в Лондоні в січні.

Читайте також: У Польщі затримали 16 російських шпигунів

У зв'язку з затриманням трьох громадян Болгарії прокуратура Софії заявила, що проводить розслідування за фактом шпигунства, яке було розпочате у березні 2023 року. Оскільки йдеться про секретну інформацію, жодних подробиць у прокуратурі надати не можуть.

Як повідомлялося, 4 березня 2018 року ексофіцер ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були знайдені непритомними в британському місті Солсбері, їх госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною. У зв'язку з отриманим отруєнням також був госпіталізований сержант кримінальної поліції Нік Бейлі, який першим проводив огляд будинку потерпілих. Тією ж речовиною отруїлася і загинула британська громадянка Дон Стерджесс.

Невдовзі тодішній прем'єр Великої Британії Тереза ​​Мей заявила, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новічок» (А-234), розробленою в СРСР.

Лондон назвав виконавцями замаху на Скрипалів громадян Росії Олександра Петрова і Руслана Боширова, які є, за твердженням британських спецслужб, агентами ГРУ. Згодом з'ясувалося, що під цими маскуються співробітники ГРУ Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-