У Києві відкрили меморіальні дошки «кіборгу» Івану Зубкову та захисникам-добровольцям

У Києві відкрили меморіальні дошки «кіборгу» Івану Зубкову та захисникам-добровольцям

Фото
Укрінформ
На фасаді головного корпусу Національного університету “Києво-Могилянська академія” відкрили меморіальну дошку Герою України Івану Зубкову, а на будівлі київської гімназії біотехнологій №177 - меморіальні дошки трьом захисникам-добровольцям.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства у справах ветеранів, передає Укрінформ.

"Сьогодні ми не просто відкриваємо меморіальні дошки, а й зобов’язуємося передати пам'ять про Героїв нащадкам. Щоб вони не забували, що в нашій країні завжди були і будуть люди, готові боротися за нашу свободу і незалежність", – сказав директор Департаменту громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Мінветеранів Максим Кушнір.

Старший лейтенант Іван Зубков з позивним "Краб" брав участь у штурмових діях з деблокування українських підрозділів, які обороняли летовище. Вміло керував боєм, в найскладніші моменти викликаючи вогонь артилерії на себе. Був поранений, але залишився у новому терміналі зі своїми бійцями. Військовий загинув 20 січня 2015 року в результаті підриву російськими бойовиками термінала аеропорту, особисто прикривши відхід підрозділу. Похований Зубков у місті Деражня Хмельницької області. Указом Президента України йому посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

Біля Києво-Могилянської академії вшанували пам'ять Героя представники Міноборони, Мінветеранів, ветеранської спільноти, військовослужбовці, викладачі та керівництво вишу.

Читайте також: На Одещині встановили меморіальну дошку захиснику Маріуполя Артуру Савельєву

Як повідомляють у Мінветеранів, за участі представників відомства на стіні будівлі київської гімназії біотехнологій №177 відкрито меморіальні дошки добровольцю ДУК "Правий сектор" Андрію Жованіку, який боронив Україну з 2014 року, а також добровольцю, командиру взводу 130 батальйону 112 бригади Сил Територіальної оборони ЗСУ Дмитру Сергеєву та солдату 54 ОМБр Сухопутних військ ЗСУ Сергію Малишку.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 320 захисників України, 121 з них – посмертно.

Фото: mva.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-