Битва за Україну. День триста дев’яностий

Битва за Україну. День триста дев’яностий

Укрінформ
Міністри закордонних справ і оборони ЄС погодили план, який передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів.

Ми зібрали для вас інформацію про триста дев’яностий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міністри закордонних справ і оборони ЄС погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів. Європа має допомогти Україні боєприпасами, налагодивши не лише спільне їх постачання, а й виробництво, заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок. Високий представник ЄС Жозеп Боррель уточнив у Твіттері, що план буде втілюватись у трьох напрямках. По-перше, з Європейського фонду миру буде виділений 1 мільярд євро; по-друге, ще стільки ж буде скеровано на спільні закупівлі боєприпасів; і по-третє, держави ЄС робитимуть замовлення для збільшення виробничих потужностей оборонних заводів.

Верховна Рада закликає сторони-учасниці Римського статуту здійснити заходи для виконання рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордера на арешт путіна.

До Верховної Ради надійшли подання прем‘єр-міністра України Дениса Шмигаля про призначення трьох міністрів: Михайла Федорова на посаду віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністра цифрової трансформації України, Оксена Лісового - на посаду міністра освіти і науки, Олександра Камишіна - на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України. 

Адміністрація Байдена оголосила про виділення нового пакету допомоги Україні у сфері безпеки й оборони, йдеться в заяві державного секретаря США Ентоні Блінкена. До нового пакету входять ракети для систем HIMARS, а також боєприпаси для гаубиць, бойових машин піхоти Bradley, ракети HARM, протитанкова зброя, річкові катери та інше озброєння.

Уряд Німеччини почав постачання бойових машин піхоти Marder до України, заявив міністр оборони країни Борис Пісторіус. Німеччина повідомила у січні, що передасть Україні 40 одиниць цієї техніки.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Цими днями наша благодійна платформа United24 перетнула межу в 300 мільйонів доларів внесків. Від людей із різних країн світу – понад сотня країн, тисячі й тисячі донорів. Звичайні люди, приватні компанії, які допомагають купувати дрони для наших військових, машини швидкої, ремонтувати лікарні, інфраструктуру».

Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил ЗСУ: “Росіяни намагаються створити уявлення, що вони готують наступальні дії на інших операційних напрямках, насамперед на Запорізькому, для відволікання уваги нашого військового командування”.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу: «Визволення Криму стане дієвим, ефективним ключем задля досягнення всіх інших цілей, справедливості у російсько-українській війні. Звільнення Криму – це обов'язково звільнення Донбасу. Зрозуміло, звільнення Криму неможливе без звільнення півдня материкової України».

Олексій Дмитрашквський, керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку: " Авдіївка може найближчим часом стати другим Бахмутом. Але на даний момент не все гаразд у російських підрозділах, які атакують на цьому напрямку. Ворог там використовував уже останні резерви, які має, і зазнає великих втрат".

Андрій Юсов, представник ГУР МО України: «Від ракетного терору рашисти не відмовляються, але ми бачимо, що ракетний бліцкриг провалився».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Очікуваний весняний наступ російських сил в Україні, вірогідно, завершується. “Дуже маловірогідно, що додаткові сили під час наступних хвиль мобілізації дозволять досягти цього року інших результатів. Тому Україна має високі шанси захопити ініціативу та розпочати контрнаступ на критичних напрямках фронту”.- ISW
  • Ситуація в Авдіївці з тактичного погляду подібна до ситуації у Бахмуті. "Українські війська продовжують організовану оборону, проте їхні лінії постачання на захід перебувають під дедалі більшою загрозою через російську операцію з охоплення". На думку британських аналітиків, розгалужений комплекс Авдіївського коксохімічного заводу, ймовірно, буде розглядатися як ключовий об'єкт.
  • Унаслідок обстрілу російськими загарбниками населених пунктів на Херсонщині постраждало троє цивільних - у селі Велетенське постраждала жінка, у селі Львове - двоє чоловіків. Як повідомлялося у селищі Антонівка пошкоджено церкву.
  • Організатора катівень на Херсонщині ліквідовано на тимчасово окупованій території, інформує пресслужба Головного управління розвідки Міноборони. Той був мешканцем Нової Каховки та власником місцевої охоронної фірми. Під час окупації пішов на співпрацю з росіянами та отримав посаду так званого начальника СІЗО, де над полоненими українцями вчиняли нелюдські тортури.
  • Російські загарбники чинять провокації при розшуку партизанів, повідомляє Луганська ОВА. Днями населеними пунктами Луганщини пересувалася техніка із синьо-жовтим прапором - росіяни відстежували реакцію місцевого населення.
  • На тимчасово захопленій території Запорізької області російські загарбники посилюють примусову паспортизацію. “80% населення тимчасово окупованої частини Запорізької області - під загрозою примусового нав’язування рашистських паспортів до цієї осені”, - повідомив у Телеграмі Мелітопольський міський голова Іван Федоров.
  • У Сімферопольському районі тимчасово окупованого Криму 17 березня невстановлені особи викрали кримського татарина Таїра Сейдаметова. За інформацією його родини, Таїра утримують у будівлі фсб в окупованому Сімферополі.
  • У м. Алушта, в тимчасово окупованому Криму, затримали та поставили на облік чотирьох школярів за публікацію в мережі відео зі знищенням російського прапора, повідомляє «Крим.Реалії».
  • У тимчасово окупованому Криму російські окупанти копають окопи по периметру населених пунктів.
  • У Києві та ще шістьох регіонах країни СБУ нейтралізувала підпільні осередки так званої «комуністичної партії радянського союзу» - підконтрольної фсб. Її «активісти» мали закликати до масової підтримки російських загарбників та облаштовувати «комендатури» для збору розвідданих та підготовки диверсій.
  • Від початку розв’язаної росією повномасштабної війни Державна служба України з надзвичайних ситуацій втратила понад 1700 одиниць пожежної техніки.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент України підписав закон, який створює умови для розвитку в Україні високоефективної когенерації відповідно до положень Європейського Союзу.
  • Верховна Рада України дозволила надавати офіцерські звання військовим, які мають бойовий досвід, але не мають вищої освіти. Законопроект "Про внесення змін до статті 20 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" ухвалили 283 голосами.
  • Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який встановлює призначення пенсій мешканцям тимчасово окупованих територій (ТОТ) та територій, де ведуться бойові дії, незалежно від строку звернення за пенсією.
  • Держслужбовці, працівники критичної інфраструктури та журналісти, постраждалі через воєнні дії під час виконання професійних обов'язків, зможуть одноразово отримати від 200 до 800 тис. грн. У разі їхньої смерті - членам родин виплатять мільйон гривень. За відповідний закон № 7353 в цілому проголосували 275 народних депутатів.
  • Начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко підписав наказ про зміну комендантської години в місті Києві з 26 березня, повідомляє КМВА. Тепер комендантська година діятиме з 00:00 до 05:00 щодня.
  • Перші компенсації за зруйноване або пошкоджене росіянами житло люди можуть отримати в травні — Шуляк.
  • У Херсонській області загинув 18-річний хлопець - він підірвався на російській міні у лісосмузі.
  • У Миколаївській області розпочали пріоритетне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Як заявив речник ДСНС Олександр Хорунжий на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ, загальна площа земель, які потребують розмінування, перевищує 470 тисяч гектарів.
  • У Державній службі України з надзвичайних ситуацій почали вводити у складі пожежних частин медичні розрахунки, повідомив голова ДСНС Сергій Крук.
  • Харківське підприємство «Український ресорний центр» виготовило експериментальний захисний щит і «чоботи павука», які мають убезпечити саперів від травматичної ампутації кінцівок.
  • ***
  • У межах «зернової ініціативи» Україна експортувала 6,9 млн т пшениці, 20% якої направлено до країн Африки, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства у Фейсбуці.
  • У Києві презентували програму підтримки ветеранського бізнесу #ВАРТО РОБИТИ СВОЄ. Захисники України та члени їхніх родин можуть одержати за цією програмою від 500 тисяч до 1,5 мільйона гривень на розвиток та відкриття власної справи.
  • Бізнес отримав за минулий тиждень ₴2,4 мільярда доступних кредитів. Із моменту старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» суб’єкти підприємництва отримали від уповноважених банків кредити на 184 млрд грн, із них за останній тиждень – на 2,4 млрд грн.
  • Міністерство закордонних справ запрошує українських підприємців узяти участь у Ярмарку закупівель та постачальників для потреб ООН. Відповідну пропозицію оприлюднено на сайті зовнішньополітичного відомства.
  • Після завершення війни Україна матиме всі можливості для розвитку сфери нафтопереробки та нафтовидобутку, адже вже зараз спостерігаються сприятливі зміни структури ринку. - директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн - Укрінформ.
  • Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо конфіскації часток російського олігарха Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря у столичному ТРЦ Ocean Plaza.
  • У Житомирі 20 березня вперше зробили трансплантацію серця, операцію провели лікарі з Інституту серця.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Ордер на арешт путіна виданий довічно - прокурор МКС.
  • Президент Чехії Петр Павел припускає, що Україна повинна використати можливість контрнаступу в цьому році, оскільки надалі отримати допомогу від союзників на нову спробу буде надзвичайно складно.
  • МКС проситиме додаткові кошти для розслідування воєнних злочинів рф в Україні. З таким проханням звернеться головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан на конференції в Лондоні.
  • Президент Сербії Александер Вучич відповідаючи на запитання про те, чи буде путіна арештовано у разі його візиту до Сербії, Вучич відповів, що “це запитання не має сенсу, оскільки поки конфлікт триває, путіну немає куди їхати”.
  • росія і Китай підривають міжнародний порядок, установлений після Другої світової війни, заявив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі в інтерв’ю Fox News. Щодо мирних ініціатив Китаю Кірбі зазначив, що адміністрація США все ще сумнівається в намірах Пекіна.
  • Президент Китаю Сі Цзіньпін повинен використати свій державний візит до москви, щоб закликати рф припинити бомбардування українських міст, лікарень, шкіл, заявив речник прем'єр-міністра Великої Британії, передає The Guardian. «Раніше Китай говорив про важливість дотримання суверенітету та територіальної цілісності України. Ми хотіли б бачити, як президент Сі виступає за це під час розмови з путіним», - заявив прессекретар Ріші Сунака.
  • На тлі найбільших за п'ять років спільних військових навчань США і Південної Кореї, КНДР вихідними провела навчання, що імітують тактичну ядерну контратаку.
  • Група українських військових пройшли навчання в Італії з використання системи протиповітряної оборони SAMP/T.
  • В Естонії пройшли навчання 600 українських піхотинців - естонський міністр оборони Ханно Певкур.
  • Світовий конгрес українців (СКУ) звернувся з черговим листом до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха щодо недопущення російських спортсменів до Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.
  • Фінська асоціація фехтування та п'ятиборства (SM5L) скасувала проведення турніру Kupitta Tournament, який є одним з етапів розіграшу Кубка світу. Оргкомітет турніру повідомив, що таке рішення – це протест на адресу Міжнародної федерації фехтування (FIE), яка повернула до міжнародних стартів, починаючи з квітня, представників країн-окупантів – рф та рб.
  • У Самсуні, що в Чорноморському регіоні на півночі Туреччини, 25 березня відбудеться богослужіння, яке повністю українською мовою проведуть священники Вселенського Патріархату. 
  • Туреччина представила власні бойові літаки - перший винищувач та легкий штурмовик турецької розробки здійснили свою першу “пробіжку” злітною смугою.

ВОРОГ

  • путін і голова КНР Сі Цзіньпін розпочали переговори в Кремлі.
  • У китайській "Женьмінь жибао" опубліковано статтю путіна "росія та Китай - партнерство, спрямоване в майбутнє", в якій він звинуватив НАТО у "відірваності від реалій", про що, на його думку, свідчать "ультимативні вимоги альянсу" до рф щодо "кризи в Україні.
  • Співробітникам адміністрації президента рф наказали позбутися iPhone -ЗМІ. Зробити це треба до кінця березня нібито з міркувань безпеки. Пояснюють це тим, що продукти марки Apple "більше схильні до злому і шпигунства з боку західних фахівців"
  • медведєв пригрозив завдати ракетного удару по суду в Гаазі.“ Цілком можна собі уявити точкове застосування гіперзвукового "Онікса" з Північного моря з російського корабля по гаазькій будівлі суду. І суд – лише убога міжнародна організація, а не населення країни НАТО. Тому й війни не почнуть. Побояться. Тож, громадяни судді, уважно дивіться в небо", написав він у Telegram
  • Неідентифіковані танкери переправляють нафту через Фінську затоку у Балтійському морі після того, як країни G7 наклали заборону на морський імпорт російської сирої нафти. Поява сотень танкерів у поганому технічному стані в уже перевантаженій Фінській затоці збільшила ризики для безпеки мореплавства і довкілля, пише Euractiv.
  • У міністерстві закордонних справ росії заявили, що погоджуються продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи на 60, а не на 120 днів та висунули низку умов для її продовження в майбутньому.
  • На росії суд арештував активи Volkswagen.
  • «вагнерівців» підозрюють у вбивстві дев'яти громадян Китаю в ЦАР: унаслідок нападу невстановлених озброєних зловмисників на копальню у Центрально-Африканській Республіці.

Підготував Олександр Волинський, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-