Німеччина збирає докази воєнних злочинів в Україні — прокурор розкрив деталі

Німеччина збирає докази воєнних злочинів в Україні — прокурор розкрив деталі

Укрінформ
Німеччина готується до судового розгляду воєнних злочинів, скоєних на території України, та збирає для цього інформацію.

Про це заявив генеральний прокурор ФРН Петер Франк в інтерв’ю німецькому виданню Welt, передає Укрінформ.

«Ми готуємося до можливого майбутнього судового розгляду – чи то тут, у Німеччині, чи то з нашими іноземними партнерами, чи то перед міжнародним судом», - сказав прокурор.

Він пояснив, що робить його структура для цього. Так, на початку березня 2022 року було розпочато структурне розслідування. Це означає, що німецькі слідчі поки не розслідують конкретних людей, а збирають інформацію та докази. Зараз у центрі уваги – опитування українських біженців, які можуть знати про військові злочини в Україні.

«Разом з іншими міжнародними партнерами ми розробили скоординовану анкету, яка доступна кількома мовами. Поки ми отримали показники в тризначному діапазоні. Ми адаптуємо фокус наших розслідувань до розвитку ситуації в Україні», - сказав Франк.

Читайте також: Уряд Німеччини дозволив виробникам передавати Україні танки Leopard 1

Наприклад, німецькі партнери зараз зосереджені на масових вбивствах у Бучі чи атаках на цивільну українську інфраструктуру.

Федеральна кримінальна поліція також оцінює загальнодоступні джерела про хід конфлікту.

Франк нагадав, що Німеччина приєдналася до Римського статуту в 1998 році, і це також є основою німецького Кодексу злочинів проти міжнародного права. Утім, звинувачення в Німеччині можливі, якщо винуватці військових злочинів знаходяться на території ФРН.

В Україні також можуть бути організовані процеси, адже вона підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Обговорюється також можливий спеціальний трибунал, оскільки зараз неможливо переслідувати російську агресію у Міжнародному кримінальному суді, - перелічив Франк альтернативи.

Читайте також: Німеччина надаватиме Україні допомогу в розслідуванні воєнних злочинів

«Але про кого ми говоримо, коли говоримо про ведення агресивної війни, кого ми хочемо притягнути до відповідальності? Це керівництво держави, тобто ті, хто прийняв політичне рішення про початок війни, і люди, які реалізують це рішення на найвищому військовому рівні. На мою думку, це говорить про необхідність проробки на міжнародному рівні. Чи то буде Міжнародний кримінальний суд чи то спеціальний трибунал, остаточно вирішує міжнародна спільнота», - сказав Петер Франк.

Нагадаємо, Україна наполягає на створення спеціального міжнародного трибуналу для переслідування за злочин агресії.

Фото: Alex Kraus

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-