Битва за Україну. День триста сорок п’ятий

Битва за Україну. День триста сорок п’ятий

Укрінформ
США оголосили про надання Україні нового пакету оборонної допомоги на понад $2 мільярди: засобів ППО, БМП,  ракет для HIMARS і багато іншого

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  3 лютого 2023 року.

САМІТ УКРАЇНА-ЄС

У Києві відбувся 24-й саміт Україна – Європейський Союз (ЄС) за участю Президента України Володимира Зеленського, Президента Європейської ради Шарля Мішеля та Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн.

Головне з пресконференції за результатами Саміту Україна-ЄС:

-  Президент Зеленський наголошує, що здавати Бахмут ніхто не буде. Будемо боротися, скільки можемо. Вважаємо Бахмут нашою фортецею. Якщо Україна якнайшвидше отримає далекобійну зброю, українські Сили оборони не тільки не відійдуть від Бахмута, а й почнуть деокуповувати раніше захоплену росіянами територію східних областей.

-  Європейський Союз підтримує українську Формулу миру і готовий працювати над реалізацією всіх десяти її  пунктів і проведенням саміту миру - голова Євроради

-  Десятий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії вартуватиме близько 10 мільярдів євро і стосуватиметься технологій та протидії обходу санкцій - Урсула фон дер Ляєн

-  Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Євросоюз не припинить підтримку України попри погрози Кремля і Україна стане членом ЄС.

-  Два євроінтеграційні дні в Києві дали потужні результати. Такими результатами є позитивна оцінка виконання Україною семи рекомендацій, схвалення плану дій щодо подальшої інтеграції секторів економіки України до спільного ринку ЄС, рішення про виділення 1 млрд євро на проєкти в рамках Fast Recovery, додаткове фінансування оборони нашої держави, рішення про пришвидшення підготовки десятого пакета санкцій ЄС проти агресора, зафіксовано у спільній заяві рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС якнайшвидше – президент України

-  Вступ України до Європейського Союзу не має часових рамок, однак є цілі, яких треба досягнути, перш ніж розпочинати переговори - президентка Єврокомісії

-  Президент Зеленський хотів би відвідати Брюссель, однак заявляє про наявність великих ризиків для такої поїздки. Президент пояснив, що може покидати країну заради домовленостей по зброї і висловлення вдячності за підтримку.

-  Європейська Комісія виділяє 1 мільярд євро на забезпечення швидкого відновлення шкіл, шпиталів в Україні, і вже має спеціальний секретаріат для координації процесу. Урсула фон дер Ляєн

-  Президент Зеленський закликає всі країни Європейського Союзу ухвалити рішення і запровадити санкції проти «росатома».

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Міністерство оборони США офіційно оголосило про виділення нового пакету оборонної допомоги Україні загальною сумою понад $2 мільярди, який передбачає поставки, в тому числі, засобів ППО, БМП, протитанкових засобів, а також ракет для HIMARS, - повідомив речник Пентагону генерал  Пет Райдер.

-  Уряд ФРН прийняв принципове рішення дозволити підприємствам ВПК передати Україні 88 танків Leopard 1 - Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду. Компанії Rheinmetall і Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) хочуть підготувати десятки танків Leopard 1 і могли б поставити їх в Україну для боротьби з Росією. Однак, згідно з повідомленням, поки що існують проблеми із закупівлею боєприпасів.

-  Адміністрація Джо Байдена і Центральне розвідувальне управління США заперечили, що директор ЦРУ Вільям Бернс нібито пропонував Москві та Києву мирний план, який передбачав припинення бойових дій в обмін на збереження РФ контролю над частиною української території - The Newsweek.  2 лютого швейцарське видання NZZ повідомило, що в середині січня президент США Джо Байден доручив главі ЦРУ Вільяму Бернсу перевірити готовність України й Росії до переговорів. Бернс нібито озвучив Києву пропозицію "миру в обмін на території", а Москві – "територвї в обмін на мир". Однак і Україна, і Росія відмовилися від такого "мирного плану".

-  Україна бойкотуватиме Олімпійські ігри 2024 року в Парижі у разі допуску до головного літнього старту чотириріччя спортсменів із росії та білорусі. При цьому цей крок керівники національних федерацій нашої країни назвали крайнім заходом. Відповідне рішення було ухвалено на виконкомі Національного олімпійського комітету (НОК) України. За бойкот проголосували 109 членів виконкому, а ще троє утрималися. У випадку відмови МОК змінювати позицію щодо можливого допуску росіян та білорусів до участі в Олімпіаді Польща активізує роботу зі створення широкої коаліції країн, без участі яких Олімпійські ігри не матимуть жодного спортивного сенсу - міністерство спорту і туризму Польщі. Члени комісії атлетів Національного олімпійського комітету Литви (LNOC) звернулися до міжнародної спортивної спільноти – Міжнародних спортивних федерацій, Міжнародного олімпійського комітету (МОК) і Національних олімпійських комітетів (НОК) – зберегти санкції щодо російських та білоруських спортсменів.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «У питанні літаків слово Німеччини не є ключовим, тому що це американська технологія. для передачі літаків F-16 будь-якою країною потрібна буде згода США... Але після того, як ми вирішили питання щодо "Патріотів" та інших систем ППО, я не маю сумнівів, що і це рішення буде ухвалене».

Шарль Мішель, президент Європейської ради: «Я вважаю, що в наших інтересах максимально підтримувати зусилля України щодо її приєднання до ЄС. Очевидно, що вони мають політичну волю провести необхідні реформи. Лише за кілька місяців після того, як у червні їм було надано статус кандидата-члена, було зроблено важливі перші кроки щодо боротьби з корупцією та зміцнення незалежності правосуддя».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, зазнає великих втрат в особовому складі та військовій техніці – Генштаб

-  На Таврійському напрямку за вчорашній день російські війська втратили понад дві роти особового складу вбитими та пораненими - Олексій Дмитрашківський, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

-  Нацгвардійці у четвер знищили ворожий літак Су-25 в районі Бахмута Донецької області - пресслужба НГУ

-  Армію безпілотників поповнили два комплекси Raybird-3 українського виробництва, їх передадуть розвідникам під Бахмутом та морській піхоті для виконання бойових завдань - Міністерство цифрової трансформації

***

-  Упродовж минулої доби російські загарбники 65 разів атакували населені пункти Херсонщини, внаслідок ворожих ударів загинули 2 і поранені 9 мирних жителів – ОВА.

-  Завершено роботи щодо ліквідації наслідків обстрілу у місті Краматорськ Донецької області, що стався 1 лютого, в результаті нього 4 людини загинули, 2 людей врятували, 18 осіб отримали травми - Нацполіція

-  Внаслідок збройної агресії російської федерації в Україні загинуло 459 дітей, поранено 919 – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Рішення про розрив дипломатичних відносин з Іраном може бути ухвалене в будь-який момент залежно від подальшої поведінки Тегерана – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

-  Міністр оборони України Олексій Резніков разом із польським колегою Маріушом Блащаком провели зустріч в онлайн-форматі з профільними міністрами країн “танкової коаліції”. Обговорили шляхи та засоби підготовки екіпажів, забезпечення постачання та обслуговування озброєння.

-  Президент Зеленський доручив Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку опрацювати петицію щодо позбавлення мандатів всіх народних депутатів від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя».

-  В Україні буде створено Офіс програми «Горизонт Європа», що сприятиме інтеграції до Європейського дослідницького простору - Сергій Шкарлет, міністр освіти та науки.  ЄС допоможе створити та профінансує роботу Офісу до кінця 2027 року…

-  Міністерство оборони узгодило з інвесторами та зацікавленими сторонами місце розташування центру для обслуговування, поточного ремонту, модернізації, навчання персоналу, пов’язаного з експлуатацією Bayraktar – МОУ. Кабінет Міністрів України прогнозує запуск і перший випуск продукції заводу з виробництва Bayraktar в Україні у 2025 році.

-  Служба безпеки України вручила підозру колишньому голові Херсонської обласної адміністрації Геннадію Лагуті за двома статтями: шахрайство і підроблення документів - СБУ

-  Уряд України та Європейська комісія уклали Меморандум щодо стратегічного партнерства у сферах біометану, водню та інших синтетичних газів – Міненергетики. Мета - поглиблення співпраці у розвитку відновлюваної енергетики, , а також синхронізація зусиль щодо прискорення «зеленого» переходу.

-  Колишнього голову Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка звільнили від депутатства в обласній раді на підставі його заяви - "Радіо Свобода".  Відповідне рішення підтримали 92 депутати, один був "проти", четверо утрималися.

-  Мобільний оператор  «Київстар» облаштує для українців «Простори тепла» з безкоштовним доступом до Wi-Fi, станціями для підзарядки гаджетів, зонами відпочинку та гарячими чаєм і кавою. Перший простір уже запрацював у місті Ірпінь Київської області, наступні відкриють у Миколаєві та Запоріжжі.

-  Офіс головного прокурора повідомив про підозру двом керівникам підприємств, які закуповували продукти для Міноборони, за фактом розтрати коштів в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України). За даними слідства, підозрювані, отримавши кошти, виділені Міністерством оборони України на оплату за поставки товарів і послуг із забезпечення харчуванням Збройних Сил, спрямували їх не за цільовим призначенням, а вивели в тіньовий, неконтрольований державою обіг. Підозрювані закуповували продукти харчування у «фіктивних підприємств». Своїми діями вони завдали державі близько 120 млн грн збитків.

***

-  Україна  може збільшити імпорт електроенергії у 2-2,5 раза, що дасть змогу  закрити до 40-50% дефіциту, який зараз відчуває енергосистема – Укренерго

-  За прогнозами Національного банку, рівень безробіття в Україні у 2023 році становитиме 26% - пресслужба НБУ. Очікується, що у 2024 році рівень безробіття зменшиться до 20%, а у 2025 році – до 17,6%.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що італійсько-французьку систему ППО SAMP-T буде розгорнуто в Україні впродовж найближчих двох місяців - Rai News. Докладніше про систему ППО дивись в інфографіці.

-  Європейська комісія оприлюднила аналітичну доповідь щодо адаптації України, Молдови і Грузії із законодавством ЄС - сайт Єврокомісії. У доповіді Єврокомісія оцінила рівень наближення України, Молдови і Грузії до виконання законодавства ЄС на основі відповідей, наданих національними урядами трьох країн у відповідних запитальниках. Всі три країни оцінювалися на основі однакових критеріїв.

-  Німеччина просить Швецію передати Україні пускові установки для IRIS-T та ракети – Bloomberg.

-  Північноатлантична Рада прийняла сьогодні заяву, в якій закликала росію повернутися до виконання умов Нового договору START (СНО-3 – Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь), що залишається важливим інструментом міжнародної безпеки – сайт НАТО.

-  В США уперше суд конфіскував у російського бізнесмена Костянтина Малофєєва, котрий перебуває під санкціями, 5,4 млн доларів, їх можуть передати на відновлення України – Reuters

-  Фінляндія приєдналася до складу core group, яка працює над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України - сайт уряду Фінляндії. Загалом до групи окрім Фінляндії та України приєдналися 19 держав та зовнішньополітична служба ЄС.

-  У Литві за годину акції "Radarom!" зібрано понад мільйон євро на закупівлю та доставку в Україну радарів для спостереження за повітряним простором - ELTA. З понеділка, коли стартувала акція «Radarom!», на радари для України всього пожертвовано понад 5 мільйонів євро. На зібрані кошти активісти готуються купити радари ізраїльських виробників, ціна одного комплекту приладів сягає 1 мільйона євро.

-  Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відкласти поїздку держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна після виявлення у своєму авіапросторі китайської повітряної кулі спостереження, яка зависла на великій висоті над ядерними об’єктами у штаті Монтана – Bloomberg. Раніше Пентагон заявив, що зафіксував китайську шпигунську кулю над США. За словами речника Пентагону бригадного генерала Патріка Райдера, за об'єктом спостерігають уже декілька днів, коли він пролітав над північною частиною США.

-  Всесвітньо відомий модельєр іспанського походження Пако Рабанн помер у віці 88 років - Reuters. Дизайнер, справжнє ім`я якого Франсіско Рабанеда і Куерво, помер у Портсаллі у Франції. Причини смерті кутюр'є наразі не називаються.

ВОРОГ

-  росія майже потроїть суму іноземної валюти, яку вона планує продати до початку березня, оскільки доходи від продажу енергоносіїв падають на тлі зростаючих обмежень на експорт - Bloomberg.

-  Влада Курської області безстроково запровадила жовтий (найвищий) рівень терористичної небезпеки - Роман Старовойт, губернатор російського регіону.  

-   Депутат думи рф від партії "єдина росія" Максим Іванов запропонував відправляти безробітних росіян на війну в Україні в межах мобілізації. Він вважає, що ця категорія російських громадян може воювати замість цінних спеціалістів.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-