Глава МЗС Швеції переконаний, що його країна дуже близька до членства в НАТО

Глава МЗС Швеції переконаний, що його країна дуже близька до членства в НАТО

Укрінформ
Швеція перебуває на останніх етапах перемовин із Туреччиною щодо членства в НАТО.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в ефірі телеканалу СВС заявив міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білстрьом.

“Основу заявки Швеції та Фінляндії на членство у НАТО викладено у тристоронньому меморандумі, підписаному під час саміту Альянсу у Мадриді минулого року. У ньому містяться певні питання, з якими нам треба розібратися, й протягом минулих місяців ми це послідовно робили. Тепер ми знаходимося дуже близько до моменту, коли настане час турецькому парламенту розпочати процес ратифікації”, - сказав Білстрьом.

Читайте також: Ердоган відмовив Швеції у підтримці щодо вступу в НАТО

За його словами, Швеції та Фінляндії обов’язково треба виконати висловлені у меморандумі зобов’язання, “але в рамках конституції, законодавства та принципу верховенства права”. “Будь-які інші вимоги поза межами цих рамок виконати буде неможливо. Турецькому уряду це пояснили дуже чітко”, - зазначив міністр.

При цьому він не став прогнозувати, коли його країна набуде статусу повноправного члена НАТО.

“Ми працюємо над цим так швидко, як взагалі можливо”, - наголосив глава шведського МЗС.

Читайте також: Штати наполягають, що Фінляндія і Швеція готові до членства в НАТО

Як повідомлялося, Фінляндія та Швеція 18 травня 2022 року офіційно подали заявку на вступ до НАТО.

Наразі 28 із 30 країн-членів НАТО ратифікували приєднання Фінляндії і Швеції до блоку. Ратифікація Туреччиною та Угорщиною все ще очікується.

У Стокгольмі напередодні відбулася акція протесту Робочої партії Курдистану (РПК), яку уряд Ердогана називає терористами. 

Читайте також: У Фінляндії вважають, що у переговорах з Туреччиною про вступ до НАТО потрібен тайм-аут

В Анкарі звинуватили Швецію в пропаганді антитурецької діяльності, а президент Ердоган заявив, що його країна не підтримає заявку Швеції на вступ до НАТО. Згодом міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто заявив, що у переговорах Фінляндії й Швеції з Туреччиною щодо вступу до НАТО необхідний тайм-аут на кілька тижнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-