Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури щодо справ про сексуальне насильство

Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури щодо справ про сексуальне насильство

Укрінформ
Генеральний прокурор України Андрій Костін вніс зміни до Стратегії розвитку прокуратури на 2021–2023 роки щодо впровадження підходу, орієнтованого на постраждалих і свідків у справах про сексуальне насильство, пов’язане зі збройним конфліктом.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

Внесення змін до стратегії відбулося в день старту щорічної міжнародної кампанії «16 днів проти гендерно обумовленого насильства», до якої цьогоріч долучився ОГП.

«Офіс генпрокурора запроваджує світові стандарти захисту інтересів потерпілих та свідків. Наші пріоритети — захист, повага, справедливість», — наголосив Костін.

Читайте також: В Україні розпочалася акція «16 днів проти насильства» 

Новий блок стратегії служитиме дорожньою картою для всіх правоохоронних органів, які мають справу з потерпілими та свідками сексуального насильства.

Відповідно до внесених змін, буде посилений механізм виявлення й реагування на факти сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом.

Також передбачається застосування стандартів, визначених Глобальним кодексом поведінки для осіб, які збирають і використовують інформацію про систематичне сексуальне насильство в умовах конфлікту (Кодексу Мурад), а саме: зобов’язання не завдавати шкоди постраждалій особі, повага до автономії особи, принцип інформованої згоди постраждалої особи, принцип конфіденційності тощо.

Розпочнеться удосконалення системи спеціалізації правоохоронців щодо розслідування фактів сексуального насильства, пов’язаного зі збройним конфліктом, передусім в органах прокуратури, зокрема шляхом створення спеціалізованих підрозділів.

Планується створення робочих груп за участю представників національних інституцій і міжнародних експертів для розробки та поширення політики, процедур і практики розслідування, судового переслідування за злочини, пов’язані із сексуальним насильством, удосконалення національного законодавства в цій сфері.

Читайте також: В Україні близько 600 закладів надають спеціалізовану допомогу потерпілим від насильства — міністр соцполітики

Проводитимуться тренінги з розслідування злочинів цієї категорії за участю слідчих і прокурорів, лікарів, які ведуть практику, психологів та представників громадянського суспільства.

«Україна вже довела, що обрала шлях поваги до прав людини. Це найбільша наша цінність. Працюємо далі над вдосконаленням законодавства і наших практик для неупередженого і людиноцентричного правосуддя», — підкреслив Костін.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 17 листопада за фактами вчинення російськими військовими сексуального насильства Національна поліція відкрила 46 кримінальних проваджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-