росія порушила всі міжнародні конвенції за час окупації ЗАЕС - Галущенко

росія порушила всі міжнародні конвенції за час окупації ЗАЕС - Галущенко

Відео
Укрінформ
росія порушила всі міжнародні конвенції за час окупації Запорізької АЕС. Щоб змусити загарбників покинути станцію, Україні необхідна максимальна міжнародна підтримка.

На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі національного телемарафону, передає Укрінформ із посиланням на Міністерство енергетики.

“Щоб змусити російських військових залишити атомну станцію і повернути її під повний контроль України, нам потрібна максимальна міжнародна підтримка, підтримка наших партнерів”, - сказав Галущенко.

Він зазначив, що Україна вже має підтримку єврокомісара із питань енергетики Кадрі Сімсон та очільників МЗС "Групи семи" (G7).

Міністр також підкреслив, що за час окупації ЗАЕС росія порушила усі міжнародні конвенції та резолюції щодо дотримання основ ядерної безпеки на ядерних об'єктах, а її дії цілком підпадають під визначення “ядерний тероризм”. Зокрема, йдеться про обстріл російськими збройними силами території станції, що створює безпрецедентні ризики для ядерної безпеки України та сусідніх країн.

Читайте також: На Запорізькій АЕС є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин - Енергоатом

Галущенко нагадав, що будь-який збройний напад і загроза ядерним об'єктам, призначених для мирних цілей, визначається як порушення принципів статуту ООН, міжнародного права та статуту МАГАТЕ. Крім того, резолюціями МАГАТЕ визначається, що збройний напад або загроза збройного нападу на ядерний об’єкт, який експлуатується або будується, створює ситуацію, в якій Радбез ООН повинен негайно діяти відповідно до положень статуту ООН.

Галущенко повідомив, що для оцінки ситуації на ЗАЕС, зокрема з точки зору ядерної безпеки і безпеки поводження з ядерними матеріалами, на станцію має бути відправлена спільна місія ООН і МАГАТЕ.

Як повідомлялося, Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

Читайте також: Зеленська - про ситуацію на ЗАЕС: Дивує дуже слабка реакція світу на ядерну загрозу

ЗАЕС є найбільшою станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

5-6 серпня загарбники обстріляли інфраструктуру ЗАЕС. Зокрема, російські військові завдали ракетного удару по ЗАЕС поблизу сухого сховища з ядерними відходами, де зберігається 174 контейнери, в кожному з яких - по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-