В армії рф командири рвуть заяви про звільнення та погрожують «відмовникам» - правозахисники

В армії рф командири рвуть заяви про звільнення та погрожують «відмовникам» - правозахисники

Укрінформ
Боєздатність російської армії послаблюють не лише втрати на полі бою, але й численні відмови військових від подальшої участі у бойових діях. російська влада гарячково шукає шляхи поповнення свого війська.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в статті Associated Press.

Голова фонду «Вільна Бурятія» Олександра Гармажапова розповіла, що солдати та їхні родичі скаржаться на те, що командири рвуть заяви про звільнення та погрожують «відмовникам» переслідуванням. Станом на кінець липня фонд отримав сотні запитів від солдатів, які прагнуть розірвати контракти.

«Ми бачимо величезний відтік людей, які хочуть покинути зону бойових дій — тих, хто служить давно, і тих, хто тільки недавно підписав контракт», — розповів засновник правозахисної організації «Школа призовника» Олексій Табалов.

Його організація побачила наплив запитів від чоловіків, які хочуть розірвати свої контракти з армією рф.

«У мене особисто складається враження, що всі, хто може, готові втекти. І міністерство оборони глибоко копає, щоб знайти тих, кого воно зможе переконати служити», - сказав Табалов.

За словами правозахисника, військовослужбовець може розірвати контракт з поважної причини, але рішення зазвичай приймає його командир. «В умовах бойових дій жоден командир нічого подібного не визнає, бо де знайти людей, щоб воювати?», - додав він.

Читайте також: Десантники з Бурятії розповіли, як їм заважають розірвати військовий контракт

Хоча міноборони рф заперечує проведення будь-яких мобілізаційних заходів, влада, схоже, робить усе можливе, щоб посилити призов. Рекламні щити та оголошення в громадському транспорті у різних регіонах закликають чоловіків приєднуватися до професійної армії. У деяких містах влада створила мобільні центри вербування, обладміністрації формують «добровольчі батальйони», які рекламують на державному телебаченні, причому чиновники обіцяють «добровольцям» місячну зарплату в розмірі від 2150 до майже 5500 доларів плюс бонуси.

Крім того, вербування до армії рф відбувається й серед ув’язнених, яким обіцяють амністію в обмін на те, що вони погодяться воювати на боці російської армії в Україні.

Вербування ув'язнених триває останніми тижнями аж у семи регіонах, повідомив засновник групи захисту прав ув'язнених Володимир Осєчкін. За його словами, спочатку пропонували поїхати в Україну ув'язненим з досвідом роботи в армії або правоохоронних органах, але потім це поширилось й на інші категорії в’язнів. За оцінками правозахисника, станом на кінець липня близько 1500 ув’язнених могли подати заяви, спокушені обіцянками великих зарплат і можливих помилувань.

Читайте також: За відмову йти у бій військових рф відправляють до СІЗО в Луганську - правозахисники

Тепер, додав він, багато з цих «добровольців», або їхні сім’ї, зв’язуються з ним і намагаються відмовитися від своїх зобов’язань, кажучи йому: «Я дійсно не хочу йти».

За словами жінки, чий хлопець відбуває покарання в колонії Санкт-Петербурга, пропозиції вийти з в'язниці – це «проблиск надії» на свободу. Однак із 11 в’язнів цієї колонії, які поїхали воювати в Україну, вісім загинули. Жінка додала, що один із «добровольців» висловив жаль через своє рішення і не вірить, що повернеться живим.

Читайте також: російські офіцери вбивають власних солдатів – розвідка

Як повідомляв Укрінформ, з початку повномасштабної агресії в Україні загинуло близько 43 тисяч російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-