ООН та Червоний Хрест мають дати оцінку подіям в Оленівці - мер Маріуполя

ООН та Червоний Хрест мають дати оцінку подіям в Оленівці - мер Маріуполя

Укрінформ
Міжнародні організації, які давали певні гарантії, мають тепер відповісти та дати оцінку тому, що трапилось в Оленівці і коли українські полонені повернуться додому, в Україну.

Він зазначив, що представників цих організацій мають допустити у в’язницю в Оленівку, і вони мають засвідчити або оголосити про те, що там відбулося.

«Якщо їх не допускають – нехай вони про це скажуть. І вони повинні визначити, що там було. І якщо вони говорили, що дають певні гарантії, то вони мають за це відповідати», - наголосив мер.

Він додав, що наразі відомо, що в ООН змінюється керівник найближчим часом.

Читайте також: Штати в ОБСЄ заявили про ймовірну відповідальність росії за Оленівку

«І ми хочемо, щоб новий керівник визначив, що відбулося, і коли наші полонені будуть їхати в бік України. Чому? Тому що була певна домовленість. І всі на це чекають. Чекають дружини, чекають мами, які хочуть, щоб їхні діти, їхні батьки доїхали додому», - підкреслив Бойченко.

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня за наказом вищого військового керівництва та під гарантії міжнародних гуманітарних організацій вони погодилися на евакуацію із заблокованого загарбниками меткомбінату «Азовсталь». Українські військові потрапили у в’язниці росії та «днр». Тривають перемовини про їх звільнення.

У ніч проти 29 липня на території колишньої колонії в окупованій Оленівці Донецької області у будівлі, де росіяни утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. Загинули щонайменше 50 полонених.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: У нас достатньо доказів, що в Оленівці було сплановане масове вбивство

За інформацією української розвідки, вбивство полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнер».

Україна поінформувала членів Ради безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії у смт Оленівка.

У Маріуполі загарбники планують у вересні влаштувати показовий «суд» над українськими захисниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-