СКУ закликав зупинити російський ядерний тероризм на Запорізькій АЕС

СКУ закликав зупинити російський ядерний тероризм на Запорізькій АЕС

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) закликав Раду Безпеки ООН та Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) негайно забезпечити припинення обстрілу та мінування Запорізької АЕС, які здійснюють російські військові.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«pосія вдається до ядерного тероризму. Наслідки будуть катастрофічними для України, всієї Європи та Чорноморського регіону. За хворобливими переконаннями путіна, якщо росія не зможе окупувати Україну, то вона не повинна існувати ні для кого», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

СКУ закликає МАГАТЕ та Організацію Об’єднаних Націй захистити об’єкт від подальших атак і забезпечити його належну експлуатацію. Конґрес очікує, що генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі та генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш займуть безкомпромісну позицію щодо захисту атомної станції за допомогою направлення міжнародної місії ядерних експертів.

Читайте також: СКУ не допустить послаблення санкцій проти росіїҐрод

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство оголосити росію державою-спонсором тероризму та накласти обтяжливі санкції на її економіку. Разом із потужною військовою та економічною підтримкою України, це єдиний шлях, щоб зупинити кривавий і варварський російський режим», – заявив Ґрод.

Нагадаємо, Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

У МАГАТЕ заявляють, що наразі безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізької АЕС немає, але потрібне якнайшвидше прибуття на неї експертної місії агентства.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

5-6 серпня загарбники обстріляли інфраструктуру ЗАЕС. Зокрема, російські військові завдали ракетного удару по ЗАЕС поблизу сухого сховища з ядерними відходами, де зберігається 174 контейнери, в кожному з яких – по 24 збірки відпрацьованого ядерного палива. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС. Відтак вчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної ситуації або витоку радіації із контейнерів відпрацьованого ядерного палива наразі неможливе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-