Фіксація воєнних злочинів

Фіксація воєнних злочинів

Укрінформ
10 серпня, 12:00 - круглий стіл на тему: «Фіксація воєнних злочинів».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікери: Оксана Коляда - керівниця проектів ГО «Простір можливостей»; Ольга Гальченко - Міжнародний фонд «Відродження»; Олег Котенко - Представник Офісу Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісті за особливих обставин; Андрій Юсов - координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими; Володимир Лямзін - начальник Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генерального Штабу ЗСУ; Ольга Решетилова - співзасновниця та координаторка медійної ініціативи «За права людини», експертка з питань правосуддя в умовах війни, а також прав людини у сфері безпеки і оборони; Альона Луньова - адвокаційна директорка Центру прав людини «ZMINA»; Дарья Свиридова - членкиня комісії з питань правової реформи при Президентові України (онлайн).

Теми до обговорення:

- фіксація воєнних злочинів та притягнення до відповідальності;

- визначення категорії осіб, які постраждали внаслідок російської агресії проти України;

- підтримка і комунікація з родинами загиблих, зниклих за особливих обставин, полонених.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У регіонах створять координаційні центри та пошукові групи для розшуку зниклих безвісти

Офіс уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, створить у регіонах координаційні центри та пошукові групи.

Як передає кореспондент Укрінформу про це розповів представник Офісу уповноваженого Олег Котенко під час круглого столу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«З 2014-го року я займався пошуком безвісти зниклих і поверненням полонених. Зараз для цього створений Секретаріат при Офісі уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, до якого входять 5 фахівців. Завершуємо роботу по створенню координаційних центрів, які будуть в кожному регіоні. В областях вздовж лінії фронту (Миколаївська, Донецька, Запорізька, Харківська) і там, де вже були проведені бойові дії (Чернігівська, Сумська, Київська), будуть працювати пошукові групи», - сказав Котенко.

Він зазначив, що в цьому напрямку Офіс співпрацює з Генеральним штабом, а також з координаційним штабом, який очолив Кирило Буданов. Співпрацюють тісно і з громадськими організаціями.

«Якщо ми не об’єднаємось для вирішення цих питань, то державі буде тяжко. Зараз з нами працюють і волонтерські організації, і громадські активісти допомагають, що пришвидшує пошук. На даний час ми маємо повернення тіл наших загиблих героїв – їх вже більше 500. Буквально вчора ми забрали ще 17 тіл наших героїв. Це ті, що вважалися безвісти зниклими. Працює штаб для того, щоб ми змогли звільнити наших військовополонених, робота йде», - підкреслив Котенко.

Він розповів про алгоритм дій, що треба робити у разі зникнення, втрати зв’язку з людиною.Перше, слід звернутися до Нацполіції з заявою про зникнення людини. Якщо в поліції будуть вважати за доцільне взяти ДНК, то треба його обов’язково здати. Це не означає, що людина загинула, але це така процедура. По-друге, треба звернутися до Національного інформаційного бюро: телефон гарячої лінії - 1648. По-третє, звертатися до Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісті за особливих обставин. Телефон 0-800-339-247, або за кордоном - 095-8960421 на всі месенджери.

«Наші фахівці нададуть допомогу і розкажуть, що робити в цій ситуації», - підсумував Котенко.

Як повідомлялося, на Софіївській площі відбувся мітинг з метою залучити світову громадськість до допомоги бранцям з "Азовсталі" й закликати світ визнати рф країною - терористом.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-