Шахова олімпіада: жіноча збірна України - перша, чоловіча - 29-та

Шахова олімпіада: жіноча збірна України - перша, чоловіча - 29-та

Укрінформ
От і закінчилася Всесвітня шахова олімпіада в Ченнаї (Індія). Українські шахістки здійснили спортивний подвиг - вирвали перепмогу! 

Останній матч був з командою Польщі. Наші суперниці мали стільки ж очок і, крім того, кращі додаткові показники. Нічия у матчі їх влаштовувала, проте лише для того, щоб здобути призове місце. А вони прагнули перемоги.

Принаймні так можна розглядати їхню стратегію. Найбільше суперниці побоювалися Анну Музичук, і тому досвідчена Моніка Сочко цинічно «засушила» нічию у розмінному варанті словянського захисту. 

А от на четвертій шахівниці, де полячки мали білий цвіт, Марія Малицька спробувала натиснути на нашу Наталію Буксу. Хоча Марія захопила ініціативу, Наталія захищалася упевнено і  відстояла нічию. Анна Ушеніна білими грала проти нової «зірочки» польських шахів Олівії Кьолбаси. До речі, Олівія перед цим туром мала феноменальні 9,5 очка з 10-ти! Найкращий результат на олімпіаді!

У карлсбадському варіанті ферзевого гамбіту Анна дістала трохи кращу позицію. Але головне - не було жодного ризику програти. Українська шахістка продовжувала тиснути і наприкінці партія перейшла до турового закінчення, де найвірогіднішим результатом мала бути нічия, однак чорним треба була грати досить точно. Саме цього польська шахістка не продемонструвала. І Ушеніна довела партію до перемоги.

А на першій шахівниці Аліна Кашлинська, яка грала чорними проти нашої Марії Музичук, вирішила дати бій і обрала найгостріший варіант французького захисту. Марія із задоволенням пішла назустріч. І насамкінець доля партії вирішилася завдяки блискавичній та блискучій атаці на короля чорних. Відмінна перемога Марії, а також перемога в матчі - 3:1.

Збірна Індії, яка була одноосібним лідером, цього разу не підтвердила статус фаворита і поступилася американкам - 1:3. А от грузинки змогли подолати збірну Азербайджану -  теж 3:1.

Таким чином, Україна та Грузія набрали по 18 очок з 22-х можливих, але «синьо-жовта» команда має кращі додаткові показники. Є перемога! Слідом прзташувалися  команди Індії («бронза»), США, та Казахстану - по 17 пунктів. 

Як же зіграли шахістки нашої компанди? Марія Музичук - 6 очок з 10-ти можливих; Анна Музичук - 7 з 10-ти, Анна Ушеніна - 7,5 з 9-ти, Наталія Букса - 7 з 10-ти, Юлія Осьмак - 3 з 5-ти. Команда грала під орудою багаторічного досвідченого наставника Михайла Бродського. Другий тренер нашої команди - Олександр Ковчан.  

У чоловіків українська команда ще раз спіймала облизня. Наші хлопці програли збірній Литви, яка зірок з неба не хапає. Несподівано поступився Володимир Онищук, який до цього був у нас головним забійником. Також вперше програв і Кирило Шевченко. Унічию зіграли Андрій Волокитін та Юрій Кузубов. Поразка 1:3.

Індивідуальні результати наших гросмейстерів: Антон Коробов - 3,5 очка з 8-ми, Волокитін - 3,5 з 8-ми, Кузубов - 6 з 9-ти, Шевченко - 7 з 10-ти, Онищук - 7 з 9-ти. Тренер команди - гросмейстер Олександр Сулипа.

Друга збірна Індії здолала Німеччину - 3:1. Команда Вірменії взяла гору над іспанцями - 2,5:1,5. З таким же рахунком колектив з Узбекистану обіграв команду Нідерландів. 

Читайте також: Жіноча збірна України виграла Всесвітню шахову олімпіаду-2022

Узбекистан та Вірменія набрали по 19 очок, але, за додатковими показниками, чемпіонами олімпіади стали саме узбеки. Сенсаційний результат! Третє місце у команди Індія-2 - 18 очок. Українці з 14-ма очками залишилися на 29-у місці.  

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: fide.com.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-