Трьох кримських адвокатів позбавили професійного статусу

Трьох кримських адвокатів позбавили професійного статусу

Укрінформ
Адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілева та Назима Шейхмамбетова професійного статусу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Кримська солідарність із посиланням на Назима Шейхмамбетова.

«Адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілева та Назима Шейхмамбетова професійного статусу. Юристи наразі не зможуть брати участь у кримінальних справах <...> Крім цього, вони не мають права складати іспит на його повторне набуття протягом цілого року», - йдеться у повідомленні.

Управління міністерства юстиції Чеченської Республіки вимагало від палати адвокатів «Нізам» припинити адвокатський статус Шейхмамбетова, Кямілева та Гемеджі, які перебували в ній до минулого року. Рада палати ухвалила рішення не на користь кримських юристів. Без адвокатського статусу вони не зможуть захищати своїх довірителів у кримінальних справах, представляти їх у судах та на попередньому слідстві, зазначають у Кримській солідарності.

«Рішення було ухвалено на підставі подання Управління міністерства юстиції по Чеченській Республіці на адресу адвокатської палати Чечні, адвокатами якої ми були. Виходить, що мін'юст вимагає наші професійні статуси припинити», — розповів юрист.

Читайте також: Як окупанти руйнують екосистему Криму: дослідження тепер доступне англійською та українською

Окремо Шейхмамбетов зазначив, що рішення ухвалювалося без фактичного повідомлення про засідання. Гемеджі повідомили за добу до засідання кваліфікаційної комісії. Статус припинили на вимогу державного органу, а не за скаргою клієнта, як це зазвичай буває в юридичній практиці, зазначає юрист.

«Закон дає нам змогу продовжувати роботу. Єдине, є обмеження щодо кримінальних справ. Але ми не налаштовані припиняти захист людей у ​​Криму», – каже Шейхмамбетов.

Адвокати вже готують скарги, які вони можуть направити до суду та Федеральної палати.

«Це безпрецедентно, коли трьох адвокатів миттєво позбавляють статусу. За 8 років адвокатської роботи, зокрема наших колег у Криму, такого не було», — сказав Шейхмамбетов, додавши, що пов'язує це рішення з політичним переслідуванням з боку правоохоронних органів.

Тривалий час юристи намагалися перевестися з чеченської адвокатської палати до кримської, зокрема, Кямилев надсилав повідомлення у березні 2020 року, але отримував регулярні відписки, що його заява не може бути розглянута через коронавірусні обмеження. Через кілька місяців комісія відмовила йому в переведенні, вказавши на їхній «небездоганний статус» у Чечні. Таку саму відповідь отримала Гемеджі.

Затримка з рішенням Ради адвокатської палати Криму, зокрема, вплинула на позбавлення адвокатів професійного статусу. За законом комісія мала дати відповідь протягом одного місяця.

Тиск на адвокатів у Криму, які займаються справами із політичним резонансом, практикується вже не перший рік, зазначають у Кримській солідарності.

Читайте також: Оголосили підозру ще одному керівнику «самооборони Криму»

Як повідомляв Укрінформ, щонайменше 127 громадян України перебувають за ґратами через політичні переслідування у тимчасово окупованому Криму. Кримськотатарський ресурсний центр закликає Україну та світ запровадити персональні санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-