Битва за Україну. День сто тридцять перший

Битва за Україну. День сто тридцять перший

Укрінформ
Острів Зміїний офіційно повернули під юрисдикцію України, на ньому знову майорить український прапор

У швейцарському місті Лугано стартувала міжнародна конференція з відновлення України. ЗСУ ведуть контрнаступальні дії на трьох ділянках фронту: під Вугледаром, на Запорізькому напрямку, на Херсонському. Разом переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 9 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Поки зберігаються руїни — зберігається війна... Ось чому відбудова України буде найбільшим внеском у підтримання глобального миру з усіх, який тільки можливий. Допомагаючи відбудовувати Україну, можна довести, що демократичний світ сильніший, і цінності неможливо зруйнувати».

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Цивілізований світ має забути про «business-as-usual» із росією. Безпека європейського континенту неподільно пов’язана з Україною. Історія сучасної Європи сьогодні пишеться в Україні»

  1. Петр Фіала, прем’єр-міністр Чеської Республіки: «Під час конференції в Лугано політики, економісти, експерти змушені говорити не про реформування, як планувалося ще рік тому, а про відновлення України - держави, яка до 24 лютого нормально функціонувала та працювала над покращенням життя свого народу... Для того, щоб відбудовуватися, Україна має захистити себе. Ми повинні продовжувати надавати зброю, гуманітарну допомогу, а також гроші для щоденних операцій».

  1. Оділь Рено-Бассо, президент Європейського банку реконструкції та розвитку: «Попри ризик, відновлення та реконструкція в Україні мають тривати без очікування завершення війни. Підготовка до майбутньої реконструкції важлива й повинна відбуватися зараз, так само як вона повинна відбуватися в умовах війни в тих регіонах, де не ведуться бойові дії».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «НАТО після 24 лютого треба зняти всі ці рожеві окуляри і перейти до дуже практичних речей, які засновуються на вірі в здатність людей і держав змінюватися. От ми побачили конкретний приклад Європейського Союзу? Побачили. Ну правильно, чому вони змогли, а НАТО не змогло?.. Тепер це питання до них. Ви нам розказували одне, тепер Швеція і Фінляндія вступили. Цікаво послухати, як ви тепер будете обґрунтовувати, чому Україну не можна брати».

  1. Ліз Трасс, глава МЗС Британії: «Ми очолювали підтримку України під час війни й продовжуватимемо підтримувати план українського уряду з відновлення й розвитку. Відновлення України після агресивної російської війни стане символом переважання сили демократії над автократією. Це покаже путіну, що його спроби знищити Україну призвели лише до створення сильнішої, процвітаючої та згуртованої нації».

  1. Ентоні Албаніз, прем‘єр-міністр Австралії: «Президент Зеленський продемонстрував хоробрість і лідерство, що є символом українського народу перед обличчям жорстокого та незаконного вторгнення росії. Мій візит в Україну надсилає чіткий сигнал про те, що такі демократичні країни, як Австралія, підтримають український народ у цей скрутний час».

  1. Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України: «Сьогодні я можу з гордістю сказати, що 130 днів війни стали справжнім випробовуванням для кожного члена цієї великої команди. Ця система встояла. Безпека сьогодні – базовий запит громадян, і Національна поліція поряд зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями допомагають відчувати цю безпеку»

  1. Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки: «З повною відповідальністю можу вам заявити, плани росії - це повне знищення України, абсолютне повне. А будь-які інсинуації на рахунок того, а можливо, їм вистачить Донбасу, я попрошу мені навіть такі питання не ставити. Ми не будемо торгувати територіями».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 4 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку українські воїни жорстко припинили ворожу спробу штурму в напрямку населеного пункту Соснівка та відкинули загарбників назад.
  • Намагаючись хоч якось завадити логістичному забезпеченню підрозділів Сил оборони, ворог дистанційно мінував місцевість неподалік Черкаських Тишків. На напрямку триває контрбатарейна боротьба.
  • На Слов’янському напрямку ворог веде штурм в напрямку населеного пункту Мазанівка, має частковий успіх.
  • На Краматорському напрямку штурм ворога в населеному пункті Білогорівка українські воїни успішно відбили. Окупанти відійшли.
  • На Бахмутському напрямку наші захисники змусили ворога відійти після його наступу в напрямку Вуглегірської ТЕС та невдалої розвідки боєм в напрямку околиць Берестового.

Острів Зміїний офіційно повернули під юрисдикцію України, прапор України на острові Зміїний встановлено - Наталія Гуменюк, начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України.

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ провели стратегічну операцію і повернули о. Зміїний під український прапор. Віримо і знаємо, що скоро всі тимчасово окуповані території будуть звільнені.

ЗСУ веде контрнаступні дії на трьох ділянках фронту: під Вугледаром, на Запорізькому напрямку, на Херсонському – Олексій Арестович, радник керівника ОП.

28 окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу знищила ворожий боєкомплект для ЗРК «Бук» - ОК «Південь».

На Краматорському напрямку ворог форсував річку Сіверський Донець, закріплюється в районах населених пунктів Лисичанськ та Білогорівка – Генштаб.

На даному етапі загрози від білоруської армії для України не існує – Кирило Буданов, начальник ГУР.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

За ці дні війни  в Україні вбито 345 дітей і понад 644 дітей поранено.

У Донецькій області російські агресори обстріляли знімальну групу французького телеканалу France 24 – ДСНС.

У лікарні Енергодара від тілесних ушкоджень, отриманих від катувань російських окупантів, помер водолаз гідроцеху Запорізької АЕС – мер міста.

Внаслідок російського вторгнення загинули 89 українських спортсменів, 13 - у полоні – Володимир Зеленський.

Ситуація в областях станом на 8:00 4 липня:

  • У Сумській області росіяни випустили понад 230 мін та снарядів різного калібру, постраждали 5 громад. Ворог обстріляв з мінометів та артилерії приміщення Атинського психоневрологічного інтернату, мінімум 3 пацієнтів були госпіталізовані.
  • У Харкові росіяни вдарили по одному з освітніх закладів, спалахнула пожежа, частина будівлі зруйнована. На місці працюють правоохоронці. За попередніми даними, постраждалих немає. За добу по області 4 людей поранені, 3 загиблих.
  • У Донецькій області росіяни наростили інтенсивність і потужність обстрілів, пошкоджено 82 об’єкти. За добу на Донеччині 9 людей загинули, у тому числі дитина, 25 були поранені, серед них - одна дитина.

УКРАЇНА

Прем‘єрка Швеції Магдалена Андерссон прибула з візитом до України і відвідала визволені міста Бучу та Бородянку. Відбулася зустріч Магдалени Андерссон  з президентом Володимиром Зеленським.

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 23 співробітників Національної поліції України з нагоди професійного свята.

У МЗС поновили запрошення Папі Римському Франциску відвідати Україну і заявили, що цей візит посилить роль понтифіка у відновленні миру на українській землі.

Товариство лісівників України звернулося до Президента України та Прем’єр-міністра з проханням забезпечити підтримку роботи державних лісогосподарських підприємств та не допустити їх ліквідації.

Мінцифри запускає бета-тестування у застосунку "Дія" пенсійного посвідчення та посвідки на тимчасове або постійне проживання.

ЕКОНОМІКА

У червні до загального фонду держбюджету надійшло 97,3 мільярда – Мінфін.

За програмою «Доступні кредити 5-7-9%» минулого тижня підприємцям видано 1,1 млрд грн кредитів – Мінекономіки.

Рахункова палата із залученням європейських колег проведе аудити оцінки збитків, завданих Україні через російську агресію.

Компанія «Київстар» завершила роботи з відновлення мережі фіксованого інтернету у звільнених від російських загарбників містах Чернігів, Ніжин, Ірпінь, Охтирка.

НБУ перерахував на потреби військових понад 17,3 млрд грн, на спецрахунку залишилося 469 млн грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент України Володимир Зеленський у швейцарському місті Лугано відкрив Конференцію з питань відновлення України. До Лугано прибули голова ВР Руслан Стефанчук і Прем'єр-міністр Деніс Шмигаль. До участі в конференції запрошені понад 40 держав і понад 20 міжнародних організацій.

Основне, що прозвучало на Конференції в Лугано:

  • План відновлення України уже зараз оцінюється у 750 млрд доларів. Він складається із трьох етапів. Перший - це відновлювати тут і зараз те, що можливо і що є критичним для життя людей. Другий - це швидке відновлення, а саме ремонт шкіл, лікарень, будівництво тимчасового житла, повернення життя у зруйновані міста і громади. Третій - це довгострокова трансформація, вона стосується всіх сфер, починаючи від освіти, медицини і завершуючи "зеленим переходом" та новим військово-промисловим комплексом.
  • Україна ініціює створення міжнародної консультативної групи для вироблення стратегії відбудови держави і контролю за використанням коштів.
  • Ключовим джерелом відбудови України мають бути конфісковані активи росії і російських олігархів.
  • Прямі збитки інфраструктури України від агресії рф перевищили $100 мільярдів.
  • Уряд України разом із Європейською комісією створюють широку платформу з відновлення України, яка поєднає реформи й інвестиції.
  • Восени Єврокомісія разом із Німеччиною мають намір провести масштабну конференцію з відновлення України із залученням найвизначніших організацій та фахівців у цій сфері.
  • Велика Британія буде організатором наступної конференції з відновлення України, яку планується провести 2023 року.

Американська фармацевтична компанія MSD інформувала російських контрагентів про припинення поставок у росію низки своїх вакцин.

Папа Римський Франциск висловив сподівання, що після візиту в Канаду цього місяця він міг би якнайшвидше відвідати Москву та Київ.

ВОРОГ

У кремлі заявили, що президент рф нині не надсилатиме керівництву США привітання з Днем незалежності через "кульмінацію недружньої політики Вашингтона".

«УКРІНФОРМ»: На відміну від кремля самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко від імені мешканців країни та себе особисто привітав народ Сполучених Штатів Америки із Днем Незалежності. Крутиться як вуж на сковорідці…

70 висланих дипломатів РФ і їхні родини залишили Болгарію – болгарські ЗМІ

У Мінфіні рф пропонують відмовитися від витрат на держпрограми на 1,6 трильйона рублів

«УКРІНФОРМ»: У росії вже газпром і сбербанк відмовилися від виплати дивідендів, тепер мінфін відмовляється від держпрограм... І це лише початок.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-