Підтримка України є пріоритетом головування Чехії в Раді ЄС – Фіала

Підтримка України є пріоритетом головування Чехії в Раді ЄС – Фіала

Укрінформ
Чехія як головуюча в другому півріччі в Раді ЄС ставить своїм пріоритетом допомогу Україні та залучатиме до цього весь цивілізований світ.

Про це заявив прем’єр-міністр Чеської Республіки Петр Фіала, виступаючи на міжнародній конференції Ukraine Recovery Conference, яка розпочалася 4 липня в швейцарському місті Лугано, передає кореспондент Укрінформу.

Цілі президентства Чехії в Раді ЄС, яке вона перебрала на себе з 1 липня, значною мірою змінилися порівняно з попередніми через війну в Україні, сказав Фіала.

«Ми змушені відповісти на війну. Тож підтримка України, її повоєнне відновлення, а також управління хвилею біженців стали пріоритетом номер один. Ці три аспекти тісно пов’язані», - заявив глава уряду ЧР.

Читайте також: Зеленський подякував Чехії за її позицію щодо України на час головування в Раді ЄС

Він зазначив, що під час конференції в Лугано політики, економісти, експерти змушені говорити не про реформування, як планувалося ще рік тому, а про відновлення України - держави, яка до 24 лютого нормально функціонувала та працювала над покращенням життя свого народу. Частина країни вже була окупована, але Україна нікому на загрожувала, ні на кого не нападала, підкреслив чеський прем’єр, додавши, що росія напала на Україну, і «Європа змінилася».

«Для того, щоб відбудовуватися, Україна має захистити себе. Ми повинні продовжувати надавати зброю, гуманітарну допомогу, а також гроші для щоденних операцій», - наголосив Фіала.

Читайте також: Для відновлення України не треба чекати закінчення війни - ЄБРР

Політик нагадав, що «Чехія почала постачати Україні зброю ще до початку війни, робить це зараз і продовжить постачати протягом наступних тижнів і місяців».

Чеська Республіка прийняла 370 тисяч українських біженців, це більш ніж 3,5% власного населення. «Для того, щоб захищатися, Україна має знати, що її жінки та діти перебувають у безпеці», - зазначив глава уряду ЧР.

Він визнав, що не знає, коли Україна зможе розпочати повномасштабне відновлення, але зазначив, що вже зараз треба починати відновлення міст, селищ, щоб люди могли повертатися додому.

Київ, завдяки керівництву Президента Володимира Зеленського, захистив себе, як і більшу частину території держави, сказав Фіала, зауваживши, що він, як і багато хто, прокидалися вночі, щоб дізнатися, чи Київ усе ще стоїть, чи він є досі незалежним. «Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і їх команда дали людям хоробрість», - сказав Фіала.

Читайте також: Відбудова України буде найбільшим внеском у підтримку глобального миру – Зеленський

Він також торкнувся питання надання Україні та Молдові статусу кандидата на членство в ЄС. Це, за його словами, є чітким сигналом, що ЄС не залишить ці країни на самоті, отже велика частина роботи з відновлення ляже на плечі країн ЄС і його як структури, а також G7, міжнародних фінансових структур. «Ми просто повинні залучити весь цивілізований світ до майбутньої реконструкції України», - підкреслив Петр Фіала та пообіцяв, що Євросоюз на кине Україну в біді, водночас висловивши переконання, що Європи вийде з цієї кризи сильнішою, більш безпечною і більш стійкою.

Фіала разом з прем’єрами Польщі та Словенії стали першими зарубіжними політиками, які відвідали Київ після початку війни, це було ще 15 березня.

Фото: Deník/Zbyněk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-