Поліція відкрила 20 проваджень щодо сексуального насильства російськими військовими

Поліція відкрила 20 проваджень щодо сексуального насильства російськими військовими

Укрінформ
Працівники поліції наразі загалом відкрили більше 20 кримінальних проваджень щодо вчинення сексуальних злочинів проти українців із боку росіян.

Про це у інтерв’ю Укрінформу заявила заступник міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

«Наразі слідчі підрозділи поліції відкрили більше 20 кримінальних проваджень про вчинення сексуальних злочинів російськими окупантами», - поінформувала заступник міністра.

При цьому Павліченко наголосила, що у цих 20 справах може бути кілька випадків сексуального насильства щодо кількох потерпілих, або скоєних кількома злочинцями. «Тобто, не варто говорити, що ці 20 випадків - це 20 кримінальних справ», - сказала представниця МВС.

Вона заявила, що частина з цих проваджень була передана прокуратурою у СБУ для подальшого розслідування.

Відповідаючи на питання, чому відбувається такий розподіл щодо розслідування цих справ, заступник міністра пояснила, що стаття 438 Кримінального кодексу України, як та, що стосується порушення законів та звичаїв війни, підслідна СБУ.

Але при цьому Павліченко зазначила, що у кожному окремому випадку підслідність визначає прокуратура.

«Наше завдання - це виявити і задокументувати цей злочин. Потім прокуратура дивиться матеріали справи, дивиться, наскільки цей злочин може бути, наприклад, пов’язаний з іншими провадженнями щодо порушення законів та ведення війни, які, наприклад, перебувають у підслідності СБУ. Матеріали такої справи можуть бути пов'язані (з іншими злочинами - ред.) однією територією, одними й тими ж підозрюваними чи потерпілими», - уточнила Павліченко.

Читайте також: Від початку вторгнення рф зареєстрували понад 31 тисячу злочинів - ОГП

Тож виходячи з цих критеріїв, прокурори дивляться на те, чи направити ту чи іншу справу до СБУ, чи залишити її у Нацполіції.

«Тобто, визначає, куди направити справу, Офіс генпрокурора», - уточнила представниця МВС.

Як повідомлялося, 1 липня Павліченко заявила, що в Україні відкрито близько 20 тисяч кримінальних справ щодо злочинів, вчинених військовими рф на території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-