Вирви на тенісних кортах  і  розбомблені стадіони: українські спортсмени показали руїни

Вирви на тенісних кортах і розбомблені стадіони: українські спортсмени показали руїни

Фотохроніка війни
Укрінформ
Українські атлети в серії фото на тлі руїн продемонстрували, як російська армія руйнує спортивну інфраструктуру під час повномасштабного вторгнення.

Світлини фотографа Миколи Синельникова опублікувала Асоціація спортивних журналістів України. 

«За час війни вже пошкоджені сотні спортивних об’єктів України. Але спортсмени не лише продовжують тренуватись в умовах війни, а й тримають інформаційний фронт», – йдеться у повідомленні.

На фотографіях – регбісти, фехтувальники, баскетболісти, бодібілдери, плавці, тенісисти з різних міст України на зруйнованих і пошкоджених унаслідок обстрілів росіян стадіонах, у спорткомплексах, басейнах, на кортах.

Українські спортсмени закликали світ підтримати бойкот виступів російських спортсменів та команд на різних змаганнях, доки в Україні триває війна.

«Ми звертаємось до всіх спортсменів, всіх країн – підтримайте наші вимоги, донесіть масштаби трагедії до президентів своїх спортивних федерацій. Нам просто зараз потрібна ваша допомога, боротися за свою свободу, життя та мир», – наголосили атлети.

Так, серед локацій зйомки – стадіон «Динамо» у Харкові. Останніми роками на ньому проводилися ігри регбійної ліги України, а також легкоатлетичні тренування для спортсменів. У березні росіяни скинули на стадіон кілька авіабомб, що частково зруйнували трибуни та покриття легкоатлетичних доріжок.

Регбійний клуб “Легіон ХIII” тренується на пошкодженому ракетами стадіоні “Динамо”
Регбійний клуб “Легіон ХIII” тренується на пошкодженому внаслідок обстрілів росіян стадіоні «Динамо»
Одна з боєголовок пробила трибуну та кілька шарів технічних перекриттів арени
Одна з боєголовок пробила трибуну та кілька шарів технічних перекриттів арени

А у харківському басейні «Акварена», єдиному в місті, що відповідав олімпійським стандартам, пробито дах. Снаряд пройшов крізь жіночу роздягальню та розбив скляний фасад приміщення, де розташовано басейн.

Ігор Червінський – український плавець, багаторазовий призер чемпіонатів Європи та світу з плавання, учасник чотирьох Олімпійських ігор стоїть посеред порожнього басейну.
Ігор Червінський – український плавець, багаторазовий призер чемпіонатів Європи та світу з плавання, учасник чотирьох Олімпійських ігор стоїть посеред порожнього басейну
Юна плавчиня одягає шапочку, в жіночій роздягальні, в яку потрапив снаряд, залишивши величезний отвір у стелі
Юна плавчиня одягає шапочку в жіночій роздягальні, в яку потрапив снаряд, залишивши величезний отвір у стелі

Авіація російських військ 5 березня бомбардувала спортивний клуб «Уніфехт» Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. За словами спортсменів, літак із бомбами летів дуже низько і пілот не міг не розуміти, що підриває навчальний заклад та житлові будинки, а не військовий об’єкт.

Фехтувальники у повністю зруйнованій залі «Уніфехт»
Фехтувальники у повністю зруйнованій залі «Уніфехт»

Одна з бомб прошила всі поверхи фехтувального корпусу, залишивши цей вид спорту в Україні без головного центру для тренувань.

Також атлети показали зруйновані та пошкоджені спортивні об’єкти в Києві. Серед них – навчально-спортивний комплекс «Авангард». Пошкоджень зазнав Центр юнацького баскетболу і гімнастики під час ракетного удару росіян по телевежі поруч із залом. Тут вибито вікна, викручений паркет, частково обвалилася стеля.

Баскетболісти зайшли до колись рідної зали покидати м’яч у кільце.
Баскетболісти зайшли до рідної зали покидати м’яч у кільце

Тренажерний зал «Форвард» на проспекті Валерія Лобановського загарбники обстріляли у лютому, завдавши йому значних пошкоджень. Сьогодні вдалося частково відновити лише дах. Тут тренуються бодібілдери та фітнес-бікіні збірної України IFBB, зараз вони готуються до міжнародних змагань "Арнольд Класік Європа". Спортсмени ФББУ кажуть, що бойкотуватимуть усі турніри, до яких будуть допущені представники росії та білорусі.

Розминка бодібилдерів у спортивному залі без вікон та дверей
Розминка бодібілдерів у спортивній залі без вікон і дверей

На Київщині, в Ірпені, зруйновано тенісний центр Федерації тенісу України. Нові тенісні корти мали після 24 лютого приймати дитячий турнір, але зазнавали обстрілів і бомбардувань упродовж місяця. Натяжний купол критої частини кортів був зруйнований вщент, а на інших майданчиках залишилися здерті й обгорілі сліди від покриття і ями від бомб.

Читайте також: Вирва замість шкільного подвір’я: наслідки ракетного удару у Харкові
Два тенісисти стоять у вирві від вибуху посеред тенісного корту в Ірпені
Два тенісисти стоять у вирві від вибуху посеред тенісного корту в Ірпені

Є в серії знімків і об’єкти, яким вдалося вціліти. На тлі руїн вони набувають нового значення. Так, залишився неушкодженим баскетбольний майданчик за зруйнованою на початку повномасштабного вторгнення школою №134 у Харкові. На ньому в перерві між сиренами повітряної тривоги зараз можуть тренуватися діти, які залишилися у місті.

Дитяча група хлопчиків та дівчаток тренується на баскетбольному майданчику поблизу 134 харківської школи
Дитяча група хлопчиків та дівчаток тренується на баскетбольному майданчику поблизу школи №134 

Уціліло і футбольне поле біля зруйнованої обстрілами росіян багатоповерхівки в Оболонському районі Києва. На ньому зараз тренуються та проводять ігри дитячі футбольні команди.

Юні кияни грають у футбол біля зруйнованого будинку
Юні кияни грають у футбол біля зруйнованого будинку

Також для зйомки Микола Синельников обрав локації зі знищеною військовою технікою росіян на Михайлівській площі та кладовище спалених ворогом автівок цивільних в Ірпені.

Усі фото зроблено у Києві, Харкові та Ірпені у червні 2022 року.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам. Станом на 4 липня українські захисники знищили близько 36 200 росіян.

Фото: Микола Синельников

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-