Алгоритми дій окупаційних адміністрацій та мілітаризація дітей на тимчасово окупованих територіях сходу України

Алгоритми дій окупаційних адміністрацій та мілітаризація дітей на тимчасово окупованих територіях сходу України

Укрінформ
5 липня 2022 року, 11:00 - презентація аналітичних доповідей «Мілітаризація дітей в окупованому Донбасі» та «Алгоритми дій окупаційних адміністрацій на захоплених територіях України»

Організатори: ГО «Східна правозахисна група».

Учасники: Віра Ястребова - адвокат, директор ГО «Східна правозахисна група»; Наталія Барчишак - активіст та правозахисниця, учасник ГС «Правозахисна спілка України»; Павло Лисянський - правозахисник, директор «Інституту стратегічних досліджень та безпеки».

Коротко. За останні 8 років на території ОРДЛО окупаційні адміністрації рф проводили політику тотальної дитячої мілітаризації. Фактично дітей навчали військової ідеології, веденою бойових дій. З початку 2015 року, навчання у військових таборах пройшли не менш ніж 15 000 дітей з ОРДЛО. Аналітики та правозахисники «Східної правозахисної групи» та «Інституту стратегічних досліджень та безпеки» систематизували всю інформацію стосовно мілітаризації дітей в ОРДЛО, як аналітичну доповідь.

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну окупанти на захоплених територіях відразу почали впроваджувати певний алгоритм дій, який був направлений на швидке інтегрування тимчасово окупованих територій України в рф. Правозахисники підготували аналітичний звіт, де систематизували інформацію щодо покрокової дії окупантів рф в ОРДЛО.

Формат заходу – офлайн (Зала 2)

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroom@gmail.com

Акредитація триватиме до 10:30 5 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

За тотальну мілітаризацію дітей в Донбасі треба ввести додатковий пакет санкцій проти рф – ГО «Східна правозахисна група»

За тотальну мілітаризацію дітей в Донбасі треба ввести додатковий пакет санкцій проти російської федерації.

Про це у пресцентрі Укрінформу заявив засновник ГО «Східна правозахисна група», директор «Інституту стратегічних досліджень та безпеки», правозахисник Павло Лисянський, презентуючи аналітичний звіт «Мілітаризація дітей в окупованому Донбасі».

«Ми вважаємо, і ми будемо для цього все робити, що за тотальну мілітаризацію дітей в Донбасі міжнародні західні партнери повинні ввести додатковий пакет санкцій проти російської федерації. Ми будемо проводити роботу, направлену на просування цього звіту, щоб міжнародні партнери побачили, що коїть там російська федерація. Що вона не те що не збирається припиняти військову агресію зараз, вона готується до майбутньої військової агресії через тотальну мілітаризацію дітей», - заявив Лисянський.

Він підкреслив, що це в майбутньому приведе до загрози глобальній безпеці на європейському просторі, і саме тому потрібно ввести «додаткові санкції проти російської федерації для того, щоб стримувати її у подібній діяльності».

Правозахисник зазначив, що на сьогодні, за підрахунками його організації, на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей через процеси мілітаризації пройшло близько 23 тис. дітей з початку 2016 року.

Він констатував, що на тимчасово окупованих територіях Донбасу діє три рівні мілітаризації. Перший рівень - на рівні школи – це «уроки мужності», куди приходять бойовики та демонструють зброю дітям; другий рівень – це позашкільний, де залучають до військового виховання дітей у неурочний час у таборах та на різних заходах; третій рівень – це військові козачі кадетські корпуси, куди на навчання діти щодня ходять у військовій формі.

«Починаючи з 2015 року НВФ «лнр» та «днр» на тимчасово окупованих територіях України і за фінансової підтримки рф активно проводять політику мілітаризації дітей та молоді, які живуть на території захопленого Донбасу. НВФ «лднр» створили цілу мережу «військово-патріотичних клубів», які активно вербують місцеву молодь з метою їхньої військової, ідеологічної та спортивної підготовки», - йдеться в аналітичному звіті правозахисної організації.

Так, у 2019 році в Донбасі російські загарбники створили так звану громадську організацію «Військово-патріотичний рух «Молодая гвардія – юнармія». Структура юнармії налічує 17 регіональних штабів і понад 100 військово-патріотичних клубів.

У програмі цих мілітаристських організацій: вивчення будови вогнестрільної зброї; навчання прийомам рукопашного та армійського рукопашного бою; тренування дітей і відпрацьовування прийомів карате, вогневої підготовки тощо. Також дітей вчать поводитися зі зброєю з положення стоячи, сидячи і лежачи, ходити з автоматом і швидкої військової реакції.

Так, за словами присутньої на презентації у пресцентрі Укрінформу адвоката, директора ГО «Східна правозахисна група» Віри Ястребової, проводилася, наприклад, у військово-патріотичних таборах серед школярів така військова гра, як «Стінка на стінку». «Тобто, практично, дітей становлять один проти одного, і вони відпрацьовують самі на собі тактики військового бою... І беруть участь у цьому не тільки хлопці, але й дівчата», - уточнила правозахисниця.

Говорячи про теоретичне навчання дітей російської військової ідеології, ненависті до всього українського, на брифінгу було зазначено, що, станом на грудень 2021 року, у всіх адміністративно-територіальних одиницях, підконтрольних, наприклад, НВФ «лнр», організована діяльність кадетських козацьких класів, а саме були відкриті і працюють 62 класи, в яких навчаються 1236 учнів.

«Фактично російська федерація досягає того, щоб діти змалечку: перше – ненавиділи Україну, друге – мали мілітаризований ухил на своє майбутнє», - підсумувала Ястребова.

ГО «Східна правозахисна група» - об'єднання юристів, адвокатів, правозахисних активістів зі східних регіонів України. Мета організації – це всебічний захист прав людини у східних регіонах України, постійний моніторинг дотримання прав людини у цих регіонах, просування та практичний захист там прав людини, надання допомоги та захист прав людини для осіб, які знаходяться на не підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей ( ОРДЛО).

«Інститут стратегічних досліджень та безпеки» - це некомерційне та недержавне об'єднання експертів у галузі кримінології, безпеки та політології, яке вивчає процеси в РФ пов'язані з веденням агресивною політикою проти України та інших країн.

Навчання дітей у військових таборах ОРДЛО проводять працівники спецслужб рф - правозахисники

В ОРДЛО навчання дітей у так званих військово-патріотичних таборах і клубах з початку окупації проводять працівники спецслужб російської федерації.

Про це у пресцентрі Укрінформу заявила директор ГО «Східна правозахисна група», адвокат Віра Ястребова, презентуючи аналітичний звіт «Мілітаризація дітей в окупованому Донбасі».

«Ці так звані військово-патріотичні навчання проводять інструктори російської федерації. Це, як правило, колишні або діючі офіцери, які мають бойовий досвіт. Це також працівники спецслужб російської федерації, які фактично втілюють комплексну програму, направлену на мілітаризацію дітей, навчання їх володіння зброєю, наповнюють ідеологічною складовою. Це все за кошти рф, за рахунок кадрів російської федерації», - сказала Ястребова.

Вона нагадала, що програми мілітаризації дітей розроблялися у міністерстві освіти російської федерації, там є цілий департамент, який займається цими питаннями.

Так, на сьогодні, за підрахунками українських правозахисників, на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей через процеси мілітаризації пройшло близько 23 тис. дітей з початку 2016 року. Також там діють більш як 100 так званих військово-патріотичних клубів, а це фактично відділи військового виховання дітей.

«23 тисячі - це дуже велика цифра, це дуже велика кількість дітей, тому по факту вони (російські загарбники – ред.) роблять все можливе, щоб максимальна кількість школярів пройшла це так зване військове навчання», - додала правозахисниця.

Вона також заявила про підтверджені факти тиску, який чиниться в ОРДЛО для залучення максимальної кількості дітей до так званих військово-патріотичних організацій.

«У чому це полягає? Це коли дитина не відвідує певних клубів, таборів або категорично відмовляється від такого відвідування, до батьків застосовується примус шляхом тиску через адміністрацію роботодавця, де вони працюють. В тому числі підключається МГБ («министерство госбезопасности»)», - пояснила Ястребова.

За її словами, за відмовою росіяни бачать непокору, а, «якщо непокора діючому окупаційному режиму, то це для них – українські націоналісти, вони так кажуть, і тоді вже запускають репресивну машину».

«Тобто, по факту цим репресивним апаратом вони роблять дуже великий тиск і забезпечують дуже масове «військово-патріотичне навчання», - сказала директор ГО «Східна правозахисна група».

Як повідомляв Укрінформ, презентуючи сьогодні аналітичний звіт «Мілітаризація дітей в окупованому Донбасі», ГО «Східна правозахисна група» заявила, що за тотальну мілітаризацію дітей в Донбасі треба ввести додатковий пакет санкцій проти російської федерації. Ця мілітаризація дітей військовими рф, переконані правозахисники, в майбутньому призведе до загрози глобальній безпеці на європейському просторі.

Правозахисник про примусову паспортизацію в ОРДЛО: Це рейдерське захоплення рф наших територій

Примусова паспортизація населення на тимчасово захоплених територіях України, в ОРДЛО - це рейдерське захоплення росією наших територій. І за це рф заслуговує на введення додаткових санкцій.

Про це у пресцентрі Укрінформу заявив засновник ГО «Східна правозахисна група», директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, правозахисник Павло Лисянський.

«Що таке примусова паспортизація? Це фактично рейдерське захоплення територій. Це як на підприємстві - роздрукувати додаткові акції та змінити керівництво. Тобто, це все відбувається незаконно, проти міжнародного законодавства. Людям нав’язують цей паспорт... Ця паспортизація фактично була фундаментом військового конфлікту», - заявив Лисянський.

Він зазначив, що зараз росія каже, що хоче захистити «своих русских людей», яким вона примусово видала паспорт, яким вона його нав’язала.

«Бюджетникам - медикам, вчителям - погрожували, вони примусово отримували паспорти росії, і потім почалася війна», - додав правозахисник.

За його словами, на сьогодні російська федерація спростила процедуру отримання паспорта громадянина рф на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областях і навіть у Запорізькій та Херсонській областях. Вони відкрили пункти на території окупованих областей, тоді як раніше такі пункти були лише на території росії.

Також для мешканців Донецької та Луганської області росіяни прибрали обов’язкову наявність у громадянина паспорта чи «лнр», чи «днр». І людина відразу надає документи на отримання паспорта рф. Паспорт росіянина вони видають через 5 днів після подання документів.

«Тобто, загарбники прискорили процедуру, вони поспішають... Людей у фільтраційних таборах вони змушують отримати нові паспорти громадянина російської федерації. Нам відомо багато випадків, коли українці, навіть знаходячись там, відмовляються від цього. Навіть гроші надають тим, хто оформлює російські паспорти», - розповів Лисянський.

Він наголосив, що міжнародні партнери могли ще в 2019 році, коли почалася ця примусова паспортизація в ОРДЛО, запроваджувати санкції проти рф. Нині санкції теж потрібні, щоб зупинити це беззаконня з боку країни-агресора – росії.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області загарбники змушують ув’язнених подавати документи на російські паспорти, щоб підвищити показники «паспортизації».

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-