Битва за Україну. День сто тридцятий

Битва за Україну. День сто тридцятий

Укрінформ
ЗСУ знищили одну з чотирьох військових баз ворога в тимчасово захопленому Мелітополі

В Україні 3 липня відзначають День зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ, а також День Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Між Мелітополем і Токмаком ЗСУ підірвали залізничний міст, яким росіяни переганяли поїзди зі зброєю. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Упевнений, що високий професіоналізм воїнів українського флоту та уміле володіння сучасним озброєнням і військовою технікою, які ви вже продемонстрували усьому світові, гарантовано відправлять услід за «російським кораблем» решту корабельного складу російського агресора».

  1. Франк-Вальтер, Штайнмаєр президент Німеччини: «Ми маємо поставити Україну у становище, коли їй є про що домовлятися, зробивши її сильною до початку переговорів. Ми не тиснутимемо на Україну. Це залишається рішенням для України, коли йти цим шляхом».

  1. Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ: «Сердечно вітаю ВМС ЗС України з 30-ю річницею створення! Дякую за службу! За стійкість, професійність, героїзм і вірну любов до України! Разом до Перемоги!».

  1. Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента: «росіяни та олігархи, які опинилися під санкціями, мають платити за відновлення України. Майно пов‘язаних з кремлівським режимом людей необхідно конфісковувати».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Дякую президенту Джо Байдену і моєму колезі Ллойду Остіну за ще один значний крок на підтримку України: рішення про постачання NASAMS для української армії. Це збільшує наші можливості щодо захисту землі та неба. Перемога України у війні проти терористичної держави забезпечить глобальну безпеку на довгі роки!».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Ми обговорюємо з близькими друзями питання про гарантії безпеки, які ми можемо надати… Зрозуміло, що це не буде так само, якби хтось був членом НАТО».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 3 липня 2022 р.

  • На Слов’янському напрямку українські підрозділи відбили штурм у напрямку Пасіка – Долина.
  • На Краматорському напрямку противник форсував річку Сіверський Донець, намагається розвинути успіх та оволодіти Білогорівкою.
  • На Лисичанському напрямку ворог вів штурм у напрямку Золотарівки та взяв під контроль цей населений пункт.
  • На Бахмутському напрямку наступ у напрямку Ниркове – Берестове українські воїни успішно відбили. Ворог безуспішно намагався провести розвідку боєм у напрямку Василівка – Берестове. Під час штурму на напрямках Вовчоярівка – Спірне та Миколаївка – Спірне зазнав значних втрат та відійшов.

ЗСУ знищили одну з чотирьох військових баз ворога в тимчасово захопленому Мелітополі.

Між Мелітополем і Токмаком підірвано залізничний міст, яким росіяни переганяли поїзди зі зброєю – ЗМІ

Радник міністра оборони України Юрій Сак сказав, що Лисичанськ, попри заяви російської сторони, не перебуває під "повним контролем" зворога.

30 червня в акваторії Маріуполя підірвався на міні російський десантний катер проєкту 1176 «Акула» чорноморського флоту Д-106, 3 окупанти загинули - Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

Військові рф намагаються закріпитись на позиціях у Лисичанську, піддаючи місто і його околиці артилерійському вогню - Сергій Гайдай, голова ОВА

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 344 дитини і 642 дітей поранили.

Ворог завдав масованого обстрілу по Слов’янську, 6 людей загинуло, серед яких 1 дитина, 15 отримали поранення, в місті виникло 15 пожеж - Вадим Лях, очільник міста

Внаслідок російської агресії пошкоджені понад 2 тисячі закладів освіти, 125 повністю зруйновані.

«УКРІНФОРМ»: Для російських окупантів школи, дитячі садочки, лікарні, житлові будинки, музеї, театри є просто цілями, по яких вони гатять з усього, що у них є. Для них не важливо, що там можуть бути мирні люди, вони ненавидять нас як націю і намагаються знищити.

Ситуація в областях станом на 8:00 3 липня:

  • На Сумщині зафіксовано понад 30 ударів. Жертв та руйнувань немає. Зранку, 20 разів ударили по прикордонню. Деталі уточнюються.
  • У Харкові агресори завдали ударів по одному з об’єктів критичної інфраструктури. По області 4 людини поранені.
  • У Донецькій області росіяни нарощують інтенсивність і потужність обстрілів. Пошкоджено 27 об’єктів. Троє людей загинули, шестеро поранені.
  • У Миколаївській області продовжуються обстріли сіл по лінії розмежування. 1 людина загинула.

УКРАЇНА

Прем‘єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз прибув з візитом до України і відвідав у Київській області визволені від російських загарбників Бучу, Ірпінь і Гостомель. Ентоні Албаніз був прийнятий Володимиром Зеленським, після зустрічі стало відомо, що Австралія надасть Україні додатково 100 млн доларів військово-технічної допомоги, а також ще 14 бронетранспортерів та 20 бронеавтомобілів Bushmaster.

В Україні 3 липня відзначають День зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ, а також День Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«УКРІНФОРМ»: Українська ППО від початку війни

ліквідувала понад 530 повітряних цілей ворога. Слава Україні та її героям!

Надання Україні статусу країни-кандидата на входження до Європейського Союзу дає значні переваги для країни, а саме: доступ до європейських структур; фінансова допомога і підтримка у вигляді грантів, кредитів; доступ до Фонду солідарності Європейського Союзу – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Державне бюро розслідувань (ДБР) наразі розслідує майже 600 кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораціонізму.

Міністерство освіти та науки рекомендує навчання по змінах у разі нестачі в шкільних укриттях місць для всіх учнів та вчителів. Також рекомендується низку предметів перевести в постійний онлайн-формат  – Сергій Шкарлет, міністр освіти

ЕКОНОМІКА

Кабінет Міністрів передав Міністерству економіки корпоративні права в АТ "Енергетична компанія України".

На утримання армії нині йде близько 130 мільярдів щомісяця – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Запорізька АЕС продовжує працювати в енергосистемі України – Енергоатом

Влада не планує до кінця наступного опалювального сезону ніяких змін тарифів – прем’єр-міністр України.

Українці можуть ввозити електромобілі без сплати мита й податків

У червні Україна експортувала 2,7 млн тонн агропродукції, що на 30% перевищує результати травня - асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

На сесії ПА ОБСЄ в британському Бірмінгемі ухвалили резолюцію із засудженням росії за війну проти України  і закликали зупинити війну в Україні на основі повного дотримання суверенітету та територіальної цілісності України.

Словаччина може передати Україні свої винищувачі МіГ-29 і танки радянського виробництва - Едуард Гегер, прем'єр-міністр країни.

Митні органи Туреччини затримали російське судно із краденим українським зерном з окупованого Бердянська – посол України в Туреччині.

Президент Чехії Мілош Земан підтримає подальше постачання зброї в Україну та навчання українських військовослужбовців.

Верховний суд Держави Ізраїль виніс рішення, яке зобов'язує уряд Ізраїлю скасувати будь-які додаткові обмеження на в'їзд громадян України.

«УКРІНФОРМ»: У березні Ізраїль скасував безвізовий режим з Україною, а також МВС Ізраїлю скоротило список родичів, які мають право відвідати громадян-ізраїльтян. Це рішення обурило українське керівництво і призвело до того, що Україна розглядала припинення безвізового режиму з Ізраїлем.

У Латвії українську марку "Російський військовий корабель, йди…!", випущену Поштою України продано на аукціоні за 1500 євро.

ВОРОГ

Прессекретар президента росії дмитро пєсков заявив, що Україна має зрозуміти умови росії, погодитись на них і сісти за стіл переговорів.

«УКРІНФОРМ»: Україна ніколи не погодиться на умови рф, а сідати можна за переговори з людьми, а не з терористами і вбивцями. Пєсков же «має зрозуміти», що йому пора вішатись.

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що у союзі білорусі та росії вже давно створено єдину армію, і що він "давно визначив" участь білорусі у війні рф проти України.

Оборонні підприємства росії відмовляються ремонтувати пошкоджену бойову техніку збройних сил рф.

«УКРІНФОРМ»: Однією з причин є те, що через санкції на підприємствах не вистачає комплектуючих для ремонту техніки. Але головною причиною є те, що російські військові самі розкурочують цю техніку на запчастини і продають їх чи обмінюють на їжу та алкоголь. Тож а нна завод приходить лиш залізна коробка від БМП чи танку, які неможливо відремонтувати.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-