Битва за Україну. День сто двадцять четвертий

Битва за Україну. День сто двадцять четвертий

Укрінформ
Окупанти завдали ракетного удару по торговому центру в Кременчуці Полтавської області, де перебувало близько 1000 мирних громадян

Кількість жертв наразі невідома. Українські військові завдали по Зміїному ще понад 10 влучних уражень, знищено ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир С1». Ми переможемо і помстимося!

Ми зібрали для вас інформацію про сто двадцять четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Шарль Мішель, президент ЄР:  «Кремль мусить програти в Україні. У G7 є непохитна єдність щодо солідарності з українським народом. Гроші, зброя й політична підтримка. Все мобілізовано для президента Зеленського й України»

  1. Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади: «Українці стоять за принципи й цінності, які об’єднують нас як демократичні країни…. Це те, що важливо для всіх у світі. Країни G7 працюють над посиленням санкцій проти росії, а також над збільшенням економічної, фінансової та військової підтримки України».

  1. Олаф Шольц, глава уряду ФРН: «Країни G7 приймають жорсткі рішення проти рф, вони підтримуватимуть Україну стільки, скільки це потрібно, але будуть робити це таким чином, аби уникнути великого конфлікту між росією і НАТО. У цьому і є сенс: бути жорсткими та думати про потреби часу, в якому ми живемо».

  1. Мірча Джоане, заступник генсека НАТО: «... Нинішня настільки успішна діяльність ЗСУ – це комбінація героїзму та винахідливості. Ми справді бачимо багато класних військових рішень з їхнього боку. Але це – як раз ті рішення, які відповідають натівському стилю, які стали можливі завдяки тим підходам до командування, яким ми вас вчили. І це допомагає Україні!».

  1. Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки: «Якщо Росія зараз визнає, що не змогла перемогти Україну, це не буде крахом системи, це буде крахом державності. Тому вони боротимуться скільки зможуть. Російська армія буде змушена боротися до кінця. Вони не мають іншого виходу».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 27 червня

  • На Харківському напрямку ворог, намагаючись повернути втрачені позиції, намагався вести штурм в районі н/п Дементіївка, успіху не мав, відійшов. Також українські воїни успішно відбили ворожі штурми в напрямку Довгалівка та Залиман.
  • На Слов’янському напрямку ворог намагаючись взяти під контроль Мазанівку вів наступ з району н/п Довгеньке.  Отримав рішучу відсіч українських захисників та з втратами відійшов.
  • На Лисичанському ворог вів наступ в напрямку Вовчоярівка – Верхньокам’янка, має частковий успіх, закріплюється південніше Лисичанського нафтопереробного заводу. Для відволікання зусиль наших військ, наступав на напрямку Підлісне – Лисичанськ, успіху не мав, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно припинили ворожу спробу розвідки боєм в районі Берестового та наступ в напрямку Мідна Руда – Клинове. В обох випадках окупанти відійшли. Ворог має частковий успіх на напрямку Роти – Вершина, намагається закріпитися на перехресті автотраси Е-40.
  • Українські воїни зупинили наступ окупантів в напрямку Петрівське – Шевченко та відкинули ворога назад.

ЗСУ знищили

  • склад з боєприпасами в Алчевську і в Зимогір’ї на Луганщині
  • російський ударний вертоліт Ка-52

Українські військові завдали по Зміїному ще понад 10 влучних уражень, знищено ще один зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир С1» - ОК «Південь»

«УКРІНФОРМ»: Операція на о. Зміїний буде тривати до повного звільнення його від окупантів. ЗСУ раніше вже знищили 2 зенітних комплекси «Панцир С1», а також живу силу ворога.

Лисичанськ російські війська атакують із Попаснянського напрямку, в місті багато пошкодженого житла та інфраструктури – Сергій Гайдай, голова ОВА

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 339 дітей і понад 614 дітей поранили.

російські загарбники вдарили кількома ракетами по ТРЦ у Кременчуці Полтавської області, де було понад тисячу мирних людей. Пожежу гасять рятувальники. За попередніми даними 10 людини загинуло, 40 постраждало.

У Маріуполі під завалами будинку знайдено ще понад 100 тіл загиблих від російського бомбардування.

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці зареєстрували понад 19,7 тисячі злочинів агресії та воєнних злочинів – Офіс генерального прокурора

Ситуація в областях станом на 8:00 27 червня:

  • Близько 180 снарядів та мін вдарили по чотирьох громадах Сумщини, 1 людина загинула, 1 поранена.
  • росіяни завдали ракетного удару по Одещині, пошкоджено 65 приватних будинків, 4 повністю знищенні вогнем. Постраждали 8 людей, зокрема дитина.
  • Війська рф завдавали ударів по Київському району Харкова, Харківському району області і по Чугуївському району. 2 людини загинули, 5 поранено.
  • У Луганській області через обстріли у Лисичанську зруйновано щонайменше 5 багатоповерхівок, знищені 6 приватних будинків; росіяни обстріляли автовокзал, Свято-Митрофанівський храм і храм Святої великомучениці Варвари. 
  • У Донецькій області росіяни обстрілювали околиці Слов'янська, Авдіївки, Мар'їнки, Райгородка, Рай-Олександрівки. Завдавали ракетних ударів по Миколаївці та Костянтинівці. За добу 1 людина загинула, 8 поранені.

УКРАЇНА

Візити до України:

  • Президентка Молдови Майя Санду відвідала міста Бородянка, Буча та Ірпінь, а також зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським.
  • Київську область з офіційним візитом відвідав сенатор, голова Республіканського крила Комітету з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш, був прийнятий президентом України.

На Одещині прикордонники заборонили власникам маломірних плавзасобів виходити під час воєнного стану на лимани та озера.

В Україні дозволили одночасно вводити вакцини проти COVID-19 та інших інфекційних хвороб дорослим і дітям від 12 років.

До Києва вдруге за час повномасштабної війни приїхав американський актор Шон Пенн, який знімає фільм про війну в Україні.

Мільярдер Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти рф щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії Росії проти України.

«УКРІНФОРМ»: В рф заявили, що оскільки вони вийшли з Ради Європи, то рішення суду вони виконувати не будуть.  Проте в рф забули, що є ще їхні заморожені активи, які можуть бути стягнені в якості компенсації.

З 27 червня, розмитнення легкових автівок буде здійснюватися також і на пункті пропуску «Вишнє Немецьке – Ужгород».

«УКРІНФОРМ»: З 25 квітня 2022 року легкові автомобілі можна оформити на пунктах пропуску «Угринів», «Грушів», «Смільниця», «Устилуг» (польський кордон);на ділянці словацького кордону пункт пропуску «М. Березний»;на ділянці угорського кордону пункти пропуску «Давінкове», «Косіне».

Столичні правоохоронці упродовж вихідних провели рейди 420 нічними клубами Києва та вручили 219 повісток.

На благодійному аукціоні в Тернопільській області для ЗСУ зібрали понад 120 тис. грн. На масовому велозаїзді Big City Ride в Ужгороді зібрали понад 35 тисяч гривень для українських військових.

ЕКОНОМІКА

Україна отримала додаткові 65 млрд японських ієн (приблизно 500 млн доларів) пільгового кредиту.

Україна покриває лише 62% держбюджету, і це без урахування військових видатків. Інфляція у травні досягла 18% - Сергій Марченко, міністр фінансів

Україна у червні експортувала 1 млн 111 тис. тонн зернових та зернобобових культур.

На виплату державної допомоги внутрішньо переміщеним особам спрямують ще близько 100 млн доларів - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

З моменту старту державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» станом на 27 червня уповноважені банки видали 44 896 кредитів на загальну суму 127,21 млрд грн.

Національний банк перерахував на потреби українських військових уже понад 17,3 млрд грн, залишок на спеціальному рахунку становить 207 млн грн.

Від початку повномасштабної війни на Львівщину переїхали 164 підприємства

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Президент Зеленський звернувся до лідерів саміту G7 у Берліні і закликав їх посилювати санкції проти росії, зокрема обмежити ціну на російську нафту.

Лідери «Групи семи» оприлюднили заяву, у якій вони запевняють, що підтримуватимуть Україну «скільки буде необхідно», а також обіцяють посилення санкцій проти росії. Крім того вони нададуть Україні 29,5 млрд  доларів фінансово-економічної допомоги.

Європейська комісія (ЄК) передасть Україні зі своїх резервів спорядження від хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз на 11,3 млн євро.

Президент Зеленський доєднається до саміту глав держав та урядів НАТО (28-30 червня), на якому буде узгоджений посилений Комплексний пакет допомоги Україні.

Велика Британія виділить Україні до 10 мільйонів фунтів стерлінгів на ремонт залізниці, щоб розблокувати експорт зерна, а також ініціює тестування зерна, яке продає РФ, щоб визначити, чи не вивезли його з України.

В  столиці Республіки Польща - Варшаві відбулось відкриття виставки знищеної Україною російської техніки «За нашу і вашу свободу».

Японія оголосила про додаткові санкції проти рф, включаючи заборону на імпорт російського золота та обмеження для 70 фізичних осіб

США планують уже цього тижня оголосити про закупівлю для України передових зенітно-ракетних систем середньої та великої дальності.

«УКРІНФОРМ»: Йдеться про систему протиракетної оборони NASAMS, яка може вражати цілі на відстані понад 160 км. Саме про її надання Україні просили посадовці нашої держави.

ВОРОГ

росія вперше має дефолт за суверенним боргом в іноземній валюті - Bloomberg

«УКРІНФОРМ»: Востаннє росія зазнавала дефолту щодо своїх іноземних кредиторів в 1998 році. У Кремлі не згодні із твердженнями про настання в рф дефолту, але  санкції діють і факт дефолту є ознакою швидкої трансформації країни в економічного та політичного ізгоя.

Спікер ради федерації рф валентина матвієнко заявила, що блокування рахунків росіян за кордоном – це геноцид.

«УКРІНФОРМ»: росіяни вбивають і ґвалтують мирне населення в Україні – ось це геноцид,а блокування ваших рахунків – це те, що ви заслужили.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-