Оперативна ситуація на фронті

Оперативна ситуація на фронті

Укрінформ
28 червня, 14:00 -  брифінг на тему: «Оперативна ситуація на фронті».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олександр Мотузяник - речник Міністерства оборони України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Основною метою рф є вихід на адмінкордони Луганщини та Донеччини і захоплених районів Запорізької та Херсонської областей - Мотузяник

Основною метою російської федерації нині є вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, утримання сухопутного коридору з окупованим Кримським півостровом та захоплених районів Запорізької і Херсонської областей, а також блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря.

Про це речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Основною метою противника на даному етапі залишається вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей, утримання сухопутного коридору з окупованим Кримським півостровом та захоплених районів Запорізької і Херсонської областей, блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря», - сказав Мотузяник.

За його словами, ворог не припиняє інтенсивний вогневий вплив у бік позицій Сил оборони України вздовж всієї лінії зіткнення в Луганській та Донецькій областях. Обстановка там залишається складною, проте в цілому контрольованою Збройними Силами України, запевнив Мотузяник.

Речник Міністерства оборони України нагадав про те, що російський агресор вже 125-у добу веде повномасштабну збройну агресію проти України.

рф ракетним терором прагне зламати дух і зруйнувати єдність українців - МОУ

російська федерація проводить ракетний терор проти мирного населення, оскільки прагне зламати дух і зруйнувати єдність українців.

Про це речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«рф проводить кампанію ракетного терору проти мирного населення України, аби зламати дух і зруйнувати єдність українців. Останніми днями ворог завдав низку ударів із застосуванням ракет повітряного та наземного базування по об’єктах цивільної інфраструктури в місті Київ, Київській, Черкаській та Одеській областях», - сказав Мотузяник.

За його словами, росіяни застосовували дальні бомбардувальники Ту-22М3 та БРК “Бастион-П”.

Крім того, нагадав речник Міноборони, агресор цинічно завдав ракетного удару по торговому центру “Амстор” у місті Кременчук (Полтавська обл.), де перебувало понад тисячу цивільних людей, у тому числі діти.

Як повідомлялося, 27 червня дві російські ракети вдарили по місту Кременчуку Полтавської області. Одна ракета впала на стадіоні, а друга влучила у торговельний центр, де перебували орієнтовно 1000 людей.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко поінформував, що внаслідок ракетного обстрілу ТЦ у Кременчуці загинуло понад 20 людей, 59 постраждали. Пошуки тривають.

У Кременчуці оголосили 28-30 червня жалобу за загиблими внаслідок ракетного удару російських військ.

В акваторії Чорного моря знаходяться два російські кораблі, які несуть КРМБ типу “Калибр” - МОУ

У північно-західній частині Чорного моря продовжує перебувати корабельне угруповання чорноморського флоту, яке блокує морські комунікації України та веде розвідку.

Про це речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У готовності до можливого застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря знаходяться два російські кораблі, які несуть КРМБ (крилаті ракети морського базування) типу “Калибр” . Їх сумарний залп становить до 16 ракет», - сказав Мотузяник.

За його словами, попри це Збройні Сили України спільно з іншими складовими Сил оборони продовжують операцію з відсічі і стримування російської збройної агресії на території нашої держави.

«Окупанти зазнають численних втрат у живій силі й техніці. Лише за минулу добу українські воїни знищили 250 окупантів, 16 танків, 17 бойових броньованих машин, один засіб ППО, один гелікоптер, 14 одиниць автомобільної та одну - спеціальної техніки противника», - зазначив речник МОУ.

Він додав, що ударна авіація Повітряних Сил Збройних Сил України завдала ударів по позиціях окупантів. Українські штурмовики Су-25 та бомбардувальники Су-24м здійснили загалом до двадцяти групових бойових вильотів на всіх напрямках, де ведуться активні бойові дії.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

Розвідка не фіксує формування у білорусі наступального російського угруповання, але спостерігає підготовку ДРГ - МОУ

Українська розвідка не фіксує формування на території білорусі наступального російського угруповання, та водночас спостерігається підготовка ДРГ за участю білоруських військовослужбовців.

Про це речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Українська розвідка повідомляє нам про те, що станом на зараз поки що не фіксуємо формування якогось наступального російського угруповання на території цієї країни (білорусі - ред.). Проте ми уважно спостерігаємо за ситуацією. Крім того, наша розвідка також повідомляє нам про те, що станом на сьогодні фіксуються факти підготовки російськими силами на території цієї частини диверсійно-розвідувальних груп з числа військовослужбовців республіки білорусь. Така інформація є», - сказав Мотузяник.

За його словами, нині біля кордону з Україною перебуває до 6 батальйонів білоруської армії (раніше було 7). Вони посилюють ділянку кордону у Брестській і Гомельській областях та намагаються вести повітряну розвідку у прикордонних з Україною та Польщею районах, а також проводять демонстративні дії.

Речник МОУ додав, що загроза застосування росією ракетного озброєння та завдання авіаційних ударів з території білорусі зберігається.

Коментуючи ситуацію на Сіверському напрямку, речник зауважив, що прикриття російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях противник продовжує утримувати до трьох БТГ зі складу 1 танкової армії та 20 армії Західного військового округу, а також підрозділи повітряно-десантних військ.

За словами Мотузяника, агресор завдав вогневого ураження із використанням реактивної та ствольної артилерії у районах н.п. Покровка, Старикове, Порозок і Верхня Пожня (до 3 км від держкордону у Сумській області). Також зафіксовано ведення ворогом повітряної розвідки позицій українських військ із застосуванням БпЛА типу “Орлан-10” у районах с. Гірськ Чернігівської області (до 5 км від кордону) та Шалигіне на Сумщині (5 км від кордону).

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

Війська рф намагаються оточити українських військових у районі Лисичанська - МОУ

Війська російської федерації намагаються оточити українські війська в районі Лисичанська та взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ.

Про це речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Ворог зосередив зусилля на Лисичанському та Бахмутському напрямках, чинить спроби оточити наші війська в районі Лисичанська та взяти під контроль автодорогу Бахмут – Лисичанськ», - сказав Мотузяник.

За його словами, на Донецькому напрямку Збройні сили України ведуть важкі бої проти угруповання противника зі складу 8, 58 армій, мобілізаційного резерву 1-го та 2-го армійських корпусів південного військового округу, 2, 41 армій та 90 танкової дивізії центрального військового округу, а також повітряно-десантних військ.

«Підрозділи Сил оборони України стримують наступ противника у напрямку Вовчоярівка-Верхньокам’янка та перешкоджають спробам противника закріпитися південніше Лисичанського НПЗ. Противник завдав авіаційного удару з використання пари літаків Су-25 по позиціях наших військ у районі н.п. Біла Гора», - сказав речник МОУ.

Він додав, що українські захисники відбили наступ противника у напрямку Миколаївка-Спірне. За його даними, на Бахмутському напрямку окупанти наступають в напрямку Роти-Вершина. Нині бойові дії тривають. Агресор обстріляв позиції сил оборони з мінометів, ствольної та реактивної артилерії у районах Костянтинівки, Бахмута та Соледара. Також ворог проводить штурмові дії у напрямку Миронівка – Вуглегірська ТЕС, бойові дії тривають.

На Краматорському напрямку агресор здійснив вогневе ураження наших позицій із застосуванням ствольної артилерії у районах Маяки і Тетянівка.

На Курахівському напрямку українські воїни відбили наступ російських військ в напрямку Петрівське - Шевченко (30 км західніше Курахове), зазначив Мотузяник.

На Запорізькому напрямку противник намагається посилити своє угруповання військ. За даними нашої розвідки, протягом 26 – 27 червня окупанти перемістили озброєння та військову техніку, у т.ч. танки та РСЗВ.

«На Авдіївському, Курахівському та Новопавлівському напрямках окупанти активних дій не вели», - сказав речник оборонного відомства.

За його словами, з метою сковування підрозділів Сил оборони ворог здійснював вогневе ураження вздовж всієї лінії фронту. Завдав авіаційних ударів із використанням оперативно-тактичної авіації у районах Кам’янка та Авдіївка.

«Наші воїни відбили штурмові дії противника у напрямку Єгорівка-Павлівка, завдавши йому відчутних втрат та відкинувши його на попередні позиції», - додав речник МОУ.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

ЗСУ на Харківщині відкинули на попередні рубежі ворога на напрямках Довгалівка-Залиман та Липці-Дементіївка - МОУ

Збройні сили України на Харківщині відкинули ворога на попередні рубежі на напрямках Довгалівка-Залиман та Липці-Дементіївка.

Про це речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«На Харківському напрямку Збройні Сили України успішно відбили наступ противника у напрямку Довгалівка-Залиман (24 км північно-західніше м. Ізюм), а також Липці-Дементіївка, що за 27 км північніше Харкова. Сили противника було відкинуто на попередні рубежі», - сказав Мотузяник.

Загалом, за його словами, на Харківщині противник дотримується тактики втримання раніше зайнятих позицій та недопущення виходу сил оборони України на державний кордон і в тил угруповання окупаційних військ на Слов’янському напрямку. Тому ворог намагається постійно тримати українські підрозділи у стані напруження та регулярно обстрілює наші позиції з важкої артилерії. Зокрема, такі факти зафіксовано у районах Руська Лозова, Рубіжне, Старий Салтів.

За даними речника МОУ, на Слов’янському напрямку українські війська стримують наступальні дії російського угруповання в напрямку Довгеньке-Краснопілля.

«Штурмові дії противника в районі Довгеньке – Мазанівка наші воїни успішно відбили», - додав він.

Мотузяник відзначив, що для уточнення положення наших військ ворог вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА оперативно-тактичного рівня в районі Великої Комишувахи.

Він також прокоментував ситуацію на Південнобузькому та Таврійському напрямках. Там противник діє силами підрозділів 8, 49 армій, берегових військ чорноморського флоту, мобілізаційного резерву 1 АК південного військового округу та повітряно-десантних військ. Основні зусилля цього угруповання зосереджено на утриманні раніше зайнятих рубежів та недопущенні проведення українськими військами контрнаступальних дій у Миколаївській і Херсонській областях. З цією метою загарбники прагнуть не допустити перегрупування підрозділів сил оборони України, для чого ведуть артилерійський вогонь уздовж усієї лінії бойового протистояння цього напрямку.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-